39 yıl önceki eylül ayında kaybettiğimiz bir yazara borçluyuz bu sayının temasını, bahsettiğim yazar; yaratıcılık konusunda hepimize ilham vermiş, sadece bir olayı ya da bir karakteri değil, sıfırdan tüm detaylarıyla yepyeni bir dünyayı - üzerinde yaşayan ırkları ve konuştukları dilleri de dahil olmak üzere - yaratan ve ismini orta dünya koyduğu bu kurgusal ortamda geçen öyküler, romanlar, şarkılar ve şiirler yazmış olan j.r. tolkien'den başkası değil.
tolkien denilince akla ilk gelen objenin yüzük olmasının yanı sıra, on birinci sayımızda bu temayı seçmemizin bir nedeni daha var;
yüzük, çağlar boyunca insanlar için bir birleşme, birlik ve dayanışma sembolü olmuştur. Biz de, bu sayımızdan itibaren artık sadece uludağ sözlük'ten değil, itü, ekşi ve inci sözlük'ten de öyküler kabul ediyor olacağız.
diğer sözlüklere açıldığımız bu sayıda, insanoğlunun temel korunma içgüdüsü olan "temkin" nedeniyle, uludağ sözlük dışında çok fazla öykü gelmedi, biz de bunun böyle olacağını tahmin ediyorduk, zira yeni tanışılan oluşumlara karşı başta bir çekingenlik olması son derece normaldir. umuyoruz ki, önümüzdeki sayılarla birlikte bu çekingenlik geçer ve daha fazla "sözlük"'ün ortak bir paydada buluşmasına vesile oluruz.
birbirine çok benzeyen kişilerin, farklı "başlık"'lar altında kutuplaşması, tartışması, belli bir süre sonra neden tartıştığını unutması ve artık sorgulamaması dünyamızın en temel sorunlarından biriyken, sözlük yazarlarının aynı tuzaklara düşmeyeceğine inanıyor ve farklı sözlüklerden kişilerin, ortak bir oluşumda yer alabileceğine inanıyoruz.
11. sayı öykü seçim ekibi: efervesantadem, esesdopiyespiyes, experimental, mbaran, siyahgiyenadam
***
duyuru: önümüzdeki sayının konusu "satranç". öykülerinizi, 11 ekim salı akşamına kadar soykuyolla@gmail.com adresine iletebilirsiniz. (bkz: söykü dergisi sayı 12 satranç)