şehitlik sadece islami bir terim değildir. dolayısı ile bir insanın şehit olması için kuran'da yazan duruma uygun şekilde can vermesi gerekmez. türkiye için görev yaparken ölen kişilere şehit denir. kuran da bunun başka anlamlara gelmesi veya kullandığımız kelimenin kökünün dayandığı yerler bizim şu anki kullanımımızı bağlamaz.
örnek verecek olursak: ülkesi için ölen bir ingiliz askeri de kendi ülkesince şehit diye tanımlanır. kuran'ın veya başka bir din kitabının ne dediğinin bir önemi yoktur. sen adama gidip "o adam allah yolunda ölmedi ki, siz gayrimüslimsiniz" dersen, "siktir git yarraam" derler. türkiye de bu mertebeleri, karşılayan kelime "şehit"tir. kökeninden uzaklaşarak tüm bu mertebelere verilen genel bir kelime haline dönüşmüştür. türkçe'de hristiyanlar için ayrı, vatanı için öleni ayrı, cihat edenler için ayrı bir kelime yoktur. her bir boku islam penceresinden yorumlarsanız aklınızın almaması normaldir.
türkiye'de kullanılan terminolojiye göre: vatanı uğruna ölen bir ateist de hristiyan da müslüman da şehittir. kendini patlatıp masumları öldüren bir arap özentisi ise terörist leşidir.
edit: ayrıca şehit kelimesi ilk olarak kuran'da geçen bir kelime değildir. dolayısı ile kelimenin özünün "allah yolunda ölen kişi" anlamına gelmesi mümkün değildir. kuran'da bu sıfat eldesi için olan gereklilikler tekrar belirlenmiştir. günümüz toplumu bunu değiştirerek kullanıyorsa bile kelimenin özüne daha yakın bir anlamda kullandığı kesindir.