atatürk ün bursa nutku

entry155 galeri
    32.
  1. ayet muamelesi gören metin. itici bir cümle kurdum, farkındayım, ayetler kesindir, küçük yorum farklılıkları dışında bu ayet aslında yoktur demek islamiyet'e göre kişinin dinden çıkması demektir(eğer iman etmiş bir müslümansa), iman eden insan ayetlerin değişmediğine inanır, benzer şekilde bir kesim atatürk ile ilgili her konuda dindar bir insan hassasiyeti ile hareket etmekte ve dindar-dinsiz şeklindeki itici ayrımın bir benzerini vatansever-vatan haini gibi son derece kesin ayrımla dillendirmektedir, bu anlamda ilginç bir metin.

    neden böyle bir itici cümle kurdum, çünkü atatürk'ün yaptıklarıyla, devrimleriyle, daha önceki görüşleriyle doğrudan çelişen bir metin, sanki atatürk daha önce yaptığı ve söylediği tüm sözleri bu metin ile bir kalemde çizmiştir, bu noktada tarihçiler metnin sahihliği konusunda zaten henüz uzlaşamamıştır ancak bu metnin gerçek olup olmadığı konusunda da uzun bir süre tartışma devam edeceğe benziyor. benim tarih bilgim, aklım, mantığım atatürk'ün bunu söylememiş olduğu en azından bu şekilde gençliğe hitabe'nin devamı mahiyetinde olmadığı, belki bir özel toplantıda şahsi kanaatini dile getirdiğidir.

    zira bu metni herhangi sıradan bir vatandaş kendi fikri olarak ifade etse hakkında nasıl bir işlem yapılacağı tck'ya göre çok açıktır. her 21 yaşındaki genç fatih sultan mehmet olmadığı gibi her ülke tehlikede diyen genç de eline silah alırsa gerçek terör o zaman başlar, benim bildiğim atatürk bunu söyleyecek biri değil, ha belgelerle ispatlanırsa, yapmış bir hata derim, yapmış bir hata..

    işte metin bu, keşke bu metne göre hareket edebilsek diyenlere de söyleyecek söz bulamıyorum, çok vatansever olan bu ülkeye hizmet eder, diline sahip çıkar, ülkesinin hakkını korumaya çalışır, kafası kızınca dağa çıkmaz, silah alıp saldırmaz, bilir ki bugün savaşlar kılıçla değil kalemle kazanılıyor, bilir ki atatürk'ün en son isteyeceği şey kendisini peygamber olarak görüp sözlerini tam bir teslimiyetle kabul eden gençlerin olması, kendi fikriyle konuşan, tartışan, düşünen gençler istiyordu, devrimlerin amacı da buydu, atatürk devrimciyle haydi biz de devrim yapalım, böyle bir şey değil ki, o zaman yeşil devrime de kızıl devrime de sempati ile bakalım. bu değil.

    ben türbeye çaput bağlamaktan daha farklı bir hareket göremiyorum bu metne -düşünmeden, yorum getirmeden, tartışmadan- harika, müthiş, işte böyle olmalıyız diye bakan arkadaşları görünce, üzülüyorum, hepsi bu.
    4 ...