söykü dergisi sayı 10 temasız

entry37 galeri
    25.
  1. not defteri ve başlangıç | euzerque

    felsefi söylemler içeren öyküler, çoğu kez okuyucunun yalnızca usunda şekillenen belirmeler yaratırlar. bunun temel sebebi, insan mantığını harekete geçiren ve onu, mantıksal yürütmelerle elde edilen çıkarımlara iten, nihayetinde ise belli sonuçlara ulaştıran bildik etkileridir.

    bu tür söylemleri baz alan öykü kurgularında, salt mantığı dışında, okuyucunun duygularını da harekete geçirebilmek, diğer bir deyimle duygusal altlığını başarıyla doldurabilmek, yazarın bu husustaki becerisi ile mümkündür. aslına bakılırsa, teknik bir söylemin öyküleşebilmesi için bu bir gerek şarttır. aksi taktirde eser, öyküleşme sürecini tamamlayamadan teknik bir yazın olarak kalmaya mahkum olur.

    yazarımızın burada, Edward W. Said'in "...Başlangıç yalnızca bir eylem türü değil, aynı zamanda bir ruh hali, bir çalışma şekli, bir tavır, bir bilinçtir..." söylemini baz aldığını ve öyküsünü bu söylem etrafında örgülediğini görmekteyiz.

    okuyucu olarak, yukarıdaki söylemin adeta bir başlık halinde kullanımını ve yaşamsal eylemlerle desteklenmesini, olabildiğince sade anlatımlarla bekliyorken, yeni ve düşünmeye zorlayan felsefi ifadelerin devamı, kullandığı üslup itibarı ile yazarı oldukça farklı kılmış.

    örneğin, iki olumsuz ifadenin ardı-ardına kullanıldığında okuyucu üzerinde yarattığı olumlu etkiden çok daha etkin ve değişik bir tat veren şu sanatsal ifade gerçekten takdire değer;

    "...sayfanın üzerindeki yazıdan yansıyan bakışları ele veriyor onu. duyarsızlığa olan duyarsızlığıyla, okuyor..."

    -dır, -dir ekleriyle bezeli, kibirli, geniş zaman tespit cümleleri kurmaktan kaçınan mütavazi bir kişilik, aşağıdaki ifadeyle ne de güzel betimlenmiş;

    "...henüz geniş zamanlı eylemleri bulunan cümlelere hapsolmamış, şimdiki zamanın da olsa olsa rivayetine yer yer takılan bir varlık."

    ve işte! çok başarılı bir tespit cümlesi daha;

    "...okumayı yeni öğrenmiş bir çocuktan daha değerlisi varsa o da sanırım okumayı keşfeden genç..."

    euzerque neredeyse bir a4 sayfasına sığdırdığı öyküsünde, vermek istediklerini, başarıyla ve sıkmadan okuyucusuna ulaştırabilmiş. ancak, üslubunda okuyucuyu yoran bir hava da yok değil. keşke, biraz daha sıcak ve anlaşılır ifadelere yer verebilseydi umarım, öyküsü çok daha geniş bir kitle tarafından algılanabilecek ve ilgiyle okunabilecekti.
    0 ...