yok un yurt disi diploma denklik yonetmeligi

entry3 galeri
    1.
  1. başlık ekşi sözlük'ten apartma bir başlık olmakla beraber bir kaç kelam etme gereği duyduğum yönetmeliktir. öncelikle sözkonusu yönetmeliktekii garabet maddeye bakalım:

    "yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve türkiye cumhuriyeti anayasasının temel ilkeleri ile 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 4 üncü ve 5 inci maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelerine aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez." 26519 sayılı yönetmeliğin 7. maddesinin 3/a alt maddesi

    şimdi bir takım kaygılar olabilir. bir kısım ülkelerdeki bilimsel yeterliliği olmayan, genel geçer ölçülere göre üniversite standardını bile tutturamayan, bilimi bir tarafa bırakıp ideolojik eğitim (hadi açık konuşalım türkiye cumhuriyeti ideolojisine aykırı) veren kurumlara karşı önlem olarak düzenlendiği savlanabilir ama hiçbir gerekçeyle makul bulunamayacak bir madde bu. eğer kör topal da olsa demokratik bir ülkede yaşıyorsak böyle muğlak, sınırsız keyfilik imkanı veren, herkesin kendine göre yorumlayabileceği bir yönetmelik maddesi ile olmaz bu. olmamalı. eğer üniversitelerde bilim yapılıyorsa bilimin ideolojisi, dini, milliyeti olmaz. denklik verirken de tek kriter bilimsellik olur. hele atıfta bulunulan yüksek öğretim kanunu maddelerine baktığımızda olay daha da vahimleşiyor. örf, adet, ahlaki ve manevi değerler, türklükle gurur duymak her şey var. bu kavramlar zaten öyle kavramlar ki herkes kendine göre yorumlayabilir. yök idaresinde olan/olabilecek kişilerin ideolojilerine göre her noktaya çekilebilir. ornegin 4. maddede "Turk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kulturel degerlerini tasiyan, Turk olmanin seref ve mutlulugunu duyan" diyor. Avustralya'daki bir akademide de Turk milletinin milli ahlaki ve manevi degerlerine uygun bir bilim(!) yapilmasi gerekiyor herhalde. Boyle bir mantık olabilir mi? Keyfilik alani sinirsiz diyorum. Sinirsiz cunku bu "milli, ahlaki, manevi" degerleri kim yorumlayacak? Boyle bir mantik zaten kabul edilemez de varsayalim ki kabul ettik. Peki somut ve objektif bir milli, ahlaki, manevi degerler listesi mi var? Bu kadar soyut, yoruma acik kriterlere baglanabilir mi bilimsel denklik meselesi? Ve daha bir suru sinirsiz keyfilik imkani saglayan madde.

    Bu yonetmelik acikca, evrensel hukuk anlayisina, insan haklarina, bilimin objektifligine aykiridir. Cunku ayrimciliga, keyfilige acik. idareyi ele alanın istediği gibi kullanabileceği bir takdir yetkisi alanı açıyor. Cadi avi icin cok uygun. Yillarini bilime vermis insanlari bir kac burokratin keyfi yorumlarina terk etme riski cok fazla. iptal edilmelidir.

    ekşi sözlük'te etraflıca işlenmiş bu konu: http://www.eksisozluk.com...ploma+denklik+yonetmeligi
    0 ...