rekabet uretimi kökler, üretimde refahi saglar. simdi kişi ömrü boyunca calisirsa ve kendini geliştirir ise fevkalade bir yasama mutlu bir emeklige haiz olur.
ama yan yatarsa rekabet etmezse eger daha dogrusu koydugun yerde otlarsa daha dişli birisi tarafindan ham yapilip yutulur.
dünyanin düzeni budur. ol ya da olma savasidir. kapitalizm rekabeti tetikler. evet tekeller olusturur, tröstler vardir yasam zordur falandir filandir. ama insan kafasini calistirirsa secenekleri bulabilir bu sistemde.
s.s.c.b. neden cöktü? bunu bir sormak lazim önce kendimize. ve bu sorulari sorarken insanin daha cok isteme ic güdüsünü göz önünde bulundurmak farzdir.
efendiler unutmadiniz mi 1990'larda s.s.c.b. coktukten sonra ki kızılordu için cikan haberleri? rekabet olmadiği için ve rekabet öldürüldüğü için bir cok askeri muhimmat bir işe yaramayacak kadar cürümüs ve kusurlu idi.
bilmiyorsaniz yakın tarihi utanmayin arastirin. hadi benden size bir kiyak taksim ataturk kütüphanesine gidin bir alt kattaki arsive dalin. bakın bakalim neler olmus.
neden sonuc ilişkisinde iyice irdeleyin.
evet kapitalizm'in olmayacaği tek yer sirinler köyüdür. ama ne yazik ki hayatimiz öyle değil.
--spoiler--
italya'da 30 yıl boyunca manyak borjiyalar vardı. yani savaş, kıyım, cinayet. ama michalengelo, leonardo ve rönesans aynı dönemde var oldular. oysa isviçre'de kardeşlik, 500 yıllık demokrasi ve barış vardı. ama ne yaratabildiler? sadece guguklu saat.george bernard shaw
--spoiler--