imam-ı azam ebu hanife (bkz: rey fukahası)ndandır (bir de vahiy fukahası var)Bu nedenle çok kez eleştirilmiştir.
Bir defasında imam Muhammed Bakır (hz. hüseyin'in torunu) Ebu Hanife'ye "ceddim muhammed (sav) in dinini kıyaslarla değiştiren sen misin? diye sorar. Ebu hanife, imam bakır'a hürmet ve sevgi göstererek buyur eder, kendisi de dizinin dibine oturarak üç soru sorar. neticede kıyaslarla nasları değiştirmediğini gösterince imam bakır kalkarak ebu hanife'yi alnından öper.
ebu hanife, hüküm bulmada belli başlı sıralamayı takip etmiş:
kuran
sünnet
sahabe fetvaları (bir meseleyi halledecek hükmü kuran da ve sünnette bulamazsa sahabenin fiiline bakarmış. sahabenin fiil veya sözlerinde bulursa onu alırmış. şayet o konuda sahabeden iki farklı görüşe rastlarsa, kıyasen birini alır, diğerini almazmış ama yine de sahabenin söylediğinden çıkmazmış)
icma
kıyas
istihsan
örf
ebu hanife'nin bizzat yazdığı bir eseri yoktur. hanefiye genellikle talebeleri tarafından yayıldı. özellikle abbasiler döneminde başkadı olan talebesi (yanlış hatırlamıyorsam ebu yusuf) zamanında resmi olarak desteklenerek kuzey afrikadan anadoluya, pek çok yerde hanefilik yayıldı.
ebu hanife bütün ömrü boyunca ali evladına hürmetli ve taraftar olmuştur. ali zeynelabidin (kerbeladan sağ kurtulan hz hüseyin'in oğlu) in oğlu zeyd (hz hüseyin'in torunu) bayrak açınca, bizzat savaşa katılmamış, özrüyle birlikte bir miktar parayı (malı ile cihata iştirak etmiş yani) hz. zeyd'e yollayarak taraftarlığını resmen de bildirmiştir. bu sebeple gerek emevi gerek abbasi devleti zamanında hapse atılarak işkence görmüştür. kendisine bu devletler tarafından kadılık, başkadılık teklifi yapılması da bu tarafgirliğiin önlenmesi veya onu zorda bırakmak istemeleridir.