liberalizm sag mi sol mu meselesi

entry32 galeri
    27.
  1. liberalizm kelime anlamıyla özgürlük demektir. bu kelime her türlü özgürlüğü kapsar. ekonomik, siyasi, kültürel vs. aklınıza gelen tüm alanlarda özgürlüğü savunur.

    dünya tarihine baktığımız zaman daha çok ekonomi konusunda uygulama alanı bulmuş gibi görünse de küllen yalandır. neden mi? çünkü liberalizmde herkes eşit haklara, eşit fırsatlara sahiptir. devlet tarafsızdır. piyasaya giriş çıkış serbesttir. halbuki gerçek hayatta öyle mi? devlet burjuva sınıfının yanında. kimse eşit rekabet şartlarına sahip değil. dünyada birkaç tekel(monopol) var, onlar karar verir piyasanın işleyişine. bu monopolller de bilindiği üzere büyük ölçüde yahudilerin elinde. piyasa derken çok kasıntı düşünmeyin. mesela bakkal piyasasını ele alalım. mahalle aralarında bakkal kalmadı. her yer market oldu, tekel(monopol) oldu.

    kağıt üzerindeki liberalizm ve gerçek hayatta uygulanan vahşi kapitalizm arasındaki keskin farkları belirttikten sonra liberalizm ve sosyalizm arasındaki farklara bakacak olursak liberalizmin nerede durduğuna ilişkin bir şeyler söyleyebiliriz. bir mahallede 15 bakkal varsa o mahallede liberal ekonomi vardır. 1 tane market varsa o da sosyalist ekonomidir(devletin bakkalıysa). eğer bu bakkal devletin bakkalı değil de bir aile veya gruba, şahsa aitse sömürgeci kapitalist ekonomi vardır, malını istediği fiyattan satar. rakibi yoktur. sosyalizmdeki devletçiliği ve öldürülen milyonlarca insanı göz önünde bulundurursak sosyalizmin sol olmadığını söyleyebiliriz. eğer teori tartışacaksak sol olan sistem kesinlikle sosyalizmdir. solculuk her şeye müdahaleyi içerir, özellikle ekonomik alana.. liberalizmde müdahale hiç yoktur, çünkü liberalizmde doğalcılık vardır, sosyalizmde müthiş bir müdahale. lakin, gerçek hayata dönecek olursak sağ ve sol kavramları arasında pek fark yoktur. dünya konjonktüründe var olan ülkelere bakalım. iki kutuplu bir dünya varmış gibi. aslında iki kutup da düzenin bir parçası. ikisi de faşist. neden mi? büyük büyük tekeller yönetiyor dünyayı. sınıflı bir topluma yol açıyor bu da. sosyalizmde ise kocaman bir devlet var. istediğini yapar. aşırı güçlü. muhalefet edemezsin. sosyalist bir rejimde, sözlükte böyle başlıklar açamazsın. adamı domaltırlar.

    o zaman toparlayalım. liberalizm kağıt üzerinde ve uygulamada müdahaleci olmayan bir sistemdir. sosyalizm ise kağıt üzerinde sol ama uygulamada diktatörlükten başka bir şey değildir.

    liberalizmde sınıflar yoktur. devlet az müdahale eder her şeye. eşit fırsatlar vardır. herkes eşit haklara sahiptir. gerisi insanların kendi becerisidir. herkes kendi hayatına eşit fırsatlar zemininde yön verir. sosyalizmde ise devlet, babadır. bürokrasi ülkeyi mahveder. özgürlüğün ö'sü yoktur. o halde liberalizm daha devrimci bir sistem iken, sosyalizm totaliter rejimin daniskasıdır. ha bu arada, liberalizm bir sistem iken sosyalizm bir rejimdir. sistemler insanlar tarafından spontane gelişen şartlarda, yani doğaçlama oluşur. hadi bi el at bilader şu sistemi oluşturalım diye oluşturulmaz. sistemi oluşturan şeyler spontane gelişir. oysa rejim bizzat birileri tarafından dikte edilip tüm insanları o rejimde yaşamaya zorlamak ve inat edenleri öldürmek yok etmek felsefesine dayanır. hemen hemen tüm rejimler totalitarizme ihtiyaç duymuşlardır. bunu da unutmamak lazım.

    son olarak, liberalizm özgürlükçüdür. sırf bu yüzden bile sol olmayı hak eder; lakin günümüzde solculuk müdahaleyi ve ayrıştırmayı içerdiği için liberalizm sol olamaz. olaya özgürlük boyutundan bakarsak liberalizm sol olmayı elbette hak eder. dediğim gibi, liberalizm bir rejim değil, bir sistem olduğundan sağ veya sol olamaz. çünkü sağ veya sol olan sistemler değil, rejimlerdir.
    3 ...