nükleer yasa tasarısına hayır

entry21 galeri
    5.
  1. Nükleer güç santralleri kurulmasına ilişkin kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu nda kabul edildi.
    Kanun özel sektör ve kamunun nükleer satral yapabilmesinin önünü açıyor, ayrıca özel sektör-kamu ortaklığına da olanak tanıyor.
    Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) istanbul Şubesi Yönetim Kurulu Türkiye nin geleceği açısından bu denli yaşamsal önem taşıyan bir yasanın Türkiye nin sağlığı ve geleceği için zararlı olduğunu vurguluyor.
    EMO nükleer enerji santrallerinin sakıncalarını şöyle sıraladı:
    * Nükleer teknoloji ucuz değil. Hem kurulum, hem üretim-işletim hem de güvenlik maliyetleri çok yüksek. 35-40 yıllık ekonomik ömürleri içinde sıkça arıza yapar. Ayrıca uzun (ortalama 15-25 yıl) yapım süreleri göz önüne alındığında acil bir enerji ihtiyacına çözüm olamazlar.

    * Nükleer enerji temiz ve güvenli değildir. Bu nedenle dünyada pek çok ülke nükleer enerjiyi terk ediyor. Dünyanın henüz hiçbir bölgesinde nükleer atıkların saklanması için lisanslı bir depolama alanı yok.

    Türkiye nin oldukça zengin olduğu rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dair proje üretmesi gerektiğini belirten EMO, bütün siyasi partileri, bütün sorumlu kurum ve kuruluşları,bu yasaya karşı çıkmaya davet ediyor.

    AKP Sinop milletvekili Cahit Can nükleer santral konusunda 18 Ocak ta "Dünyada halen inşaatı devam eden nükleer santraller var. Bu santrallerin, insanları ve çevreyi zehirlediği söyleniyor. Nükleer santraller madem zehirliyor, dünya zehirleniyor, bırakın biraz da biz zehirlenelim" demişti.

    kaynak:bianet

    (bkz: başka bir enerji mümkün)
    (bkz: rüzgar güneş bize yeter)
    4 ...