artık üç ay sonra mıydı yoksa bir yıl sonra mı bilmem, işte o günlerde birgün haz.muhammet çevresindeki birkaç arkadaşıyla birlikte medine çarşısında dolaşmaktadır. çarşıda ne yapılır? biraz alışveriş, biraz
karşılıklı ikram, biraz sohbet, derken birilerinin bazı tuhaf davranışları haz.muhammet'in dikkatini çeker ve yanındakilere sorar;
- nesi var bunların?
- bunlar yahudi ve bugünler kutsal aşure günleridir. allah i̇srailoğullarını firavundan bugünlerde kurtardı ve musa bugünlerde şükür orucu tuttu, onun
için bunlar da oruçludurlar.
bunun üzerine haz.muhammet çevresindeki müslümanlara dönüp şöyle der;
- muhakkak ki biz musa'ya onlardan daha yakınız ve yine muhakkak ki oruca saygı onlardan çok bize düşer.
dinler tarihindeki karanlık geçmişi bir yana, müslüman toplumun bir ay boyunca tuttukları ramazan orucunun başlangıcı işte bu hatıradır. tamamı sayfanın sonunda .
--alinti--
"o ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan kur'an onda indirildi. onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. umulur ki, şükredesiniz!" (bakara suresi 185. ayet)
--alinti--
biçim :kur'an'a göre "niyetlenip, gündoğumundan önceki alacakaranlıktan (tan yeri ağarmaya başlamasından) günbatımından sonraki alacakaranlığa değin katı-sıvı hiçbir şey yememek ve içmemek" demektir. [bakara suresi, 187] oruç, fıkıhçılara ve hadisçilere göre, niyetlenip güneş'in ufuktan 12 derece altta bulunduğu andan (astronomiye göre alacakaranlık) akşam günbatımına dek, bir şey yeyip içmemektir.
yahudilikte oruç: ta'anit, yom kippur.
yahudi yılbaşısı olan roşaşana ile yom kippur arasındaki 10 gün boyunca bir vicdan muhasebesi yapılır ki buna ibranice teşuva (geriye dönme) denir. on gün boyunca, o yıl içinde yapılan tüm hatalı davranışlar gözden geçirilir insanlara karşı yapılan haksızlıklar için insanlardan özür dilenir ve helalleşilir. yehova'ya (tanrı) karşı işlenen suçlar için de tövbe edilir. 9. günün akşamı güneş batmadan bir saat önce oruca başlanır. 26 saat aralıksız sürecek olan oruç boyunca şunlar yasaktır:
yemek yemek ve içmek
yıkanmak
parfüm sürünmek
cinsel münasebette bulunmak
çalışmak
ateş yakmak
sabah erkenden kalkıp sinagog'a gidilir ve yaklaşık 12 saat boyunca sinagog'da aralıksız yom kippur için yapılan dualar, tövbeler ile vakit geçirilir. güneşin batmasından yaklaşık 40 dakika sonra tokea adı verilen kişi koç boynuzundan yapılmış bir boruyu (şofar) çalarak orucun bittiğini ilan eder. bu oruç yaklaşık 25-25.5 saat sürer.
şofar'ın çalınmasıyla birlikte tören sona erer ve tanrı'nın insanların gelecek yıl için kaderini yazdığına ve iyi kişileri hayat kitabına (sefer hayim) yazdığına inanılır.
hristiyanlık'ta oruç:
büyük perhiz:
hıristiyanlık inancında paskalya döneminde, 49 gün boyunca hayvansal gıdaları yememek kaydı ile oruç tutulur. 2. yüzyılda yazılan didakte kitabında mesih inananlarına çarşamba ve cuma günü oruç tutmalarını buyurmuştur[2]. 2. yüzyıldaki kiliselerin bu orucu diriliş bayramı'ndan önce (paskalya) tuttukları bilinmektedir. i̇slamiyet'teki gibi oruç zamanında tüm dünyevi gıdalardan uzak tutmaması nedeni ile oruç yerine perhiz ifadesi de kullanılabilmektedir.