üniversite tercih edeceklere tavsiyeler

entry307 galeri
    85.
  1. benimkisi biraz tıp fakültesi tercih edeceklere tavsiyerler olacak ama başlayalım bakalım.

    eğer tıp fakültesi yazmamak için bir an bile kafanızda soru işareti varsa vazgeçin yazmayın. dönem şartları gelecekte doktorluk koşulları, halkın mesleğe karşı değişen bakış açısı, uzmanlık sınavı kaygısı, en az 6 yıl bitmek bilmeyen çileli okul, çan sistemli anatomi sınavları (bunlar şimdi size çok eğlenceli geliyor ama işin içine girince öyle değil emin olun) komite sistemi, oğlum/kızım şu sırtımda bi ağrı var diye önünüze gelenin tisörtünü açması, tıp okuyorum dedikçe hangi bölüm okuyorsun diye soranlar, etraftaki bölümlerde 3 harfliler olarak anılmak ve en kötüsü de eğer kafanız çalışıyor beyniniz gayet iyiyse onu dışarıda bırakıp içeri girmeniz gerektiği.

    ey sen lise son sınıfa gelmiş veya mezun olmuş sınavlara hazırlanmış tıp kazanacak puanı almış güzel kardeşim. tıp yazmadan önce otur bir düşün. yazdığın okula 95 iq lu adamı koysan okur sınıfı geçer. ama sürekli çalışması gerekir. 150 iq lu adamı koysan da geçer. ama onun da aynı şekilde çalışması gerekir. tıp fakültesi okumak zeka isteyen bir iş değildir. tıp fakültesini kazanmak ve tıp fakültesini bitirdiğinde bildiklerini mesleki hayatına uygulamak zeka işidir.

    bu yukarıda yazanları okudum ve tıp yazma fikri göze hoş gelmedi diyorsan puanına tutan mühendislik, eczacılık, mimarlık bilimum bölüme doğru kaymanı tavsiye ve temenni ederim. ama meslek garantisi var yeeaa tıp yazayım demek kadar saçma bir şey yoktur. sen türkiye de 1.5 milyon kişinin girdiği sınavda ilk 10 binin içinde olacaksın sonra üniversite bitince işsiz kalacaksın ilk 10 bine girecek kadar zekiysen işsiz kalırsın diyen etrafındaki sığır sürüsünün seninle ilgili hayallerinin sadece tıp yazman olduğunu anlaman gerekir.

    ilk 10 bine girdim ve işsizim diyen bir mezun bulur sorarsan iş görüşmesine annesinin bağladığı bezle gitmiş olduğunu öğrenirsin.
    yukarıda yazanları okudum ben hala tıp yazacağım diyorsan.
    öncelikli notum türkiye de doktorluk yapmayı düşünüyorsan mecbur kalmadıkça ingilizce tıp yazma saçmalığından vazgeçmeni öneriyorum.

    sıralamaya göre basitçe yazalım
    ilk 500 deysen koç ve cerrahpaşa yazmalısın. eğer benim durumum uygun değil aileme daha yakın olsam iyi diyorsan hacettepe tıp düşünebilirsin.
    ilk 1500 kişi içindeysen çapa tıp önceliğin olmalı. okumak diğer üniversitelere göre daha kolay ve sistem normal bölümler gibi vize final.
    ilk 3000 için de yüksek tercihlerden başlayarak yazabilirsin ama esas tutacak bölümlere geldiğinde ege tıp, marmara tıp, gazi tıp, ve dokuz eylül kalacak. burada benim tavsiyem eğer çalışkanım ben çok iyi çalışırım uçar kaçar yaparım diyorsan ege yazman. eğer kolay okurum diyorsan dokuz eylül pdö sistemi, komite ortalamasıyla finalsiz geçme özelliği vb durumlarla diğer üniversitelere okuma kolaylığı olarak biraz daha ağır basar. ( bu sıralamalarda istanbul acıbadem tıp var özel bir üniversite ama mihmit ıli ıydınlır ın -aydınlar vakfı-nın üniversitesi burayı tercih ederken kılavuzdaki bazı cümleler 9 yıl zorunlu hizmet varmış gibi algılayabilirsiniz. bu üniversitede tıp fakültesinin zorunlu hizmeti yok. hem zaten kim istemez acıbadem kuruluşlarında 9 sene çalışmayı o kadar maaşla. bence yazmayı düşünüyorsanız gidin en azından görüşün derim yeni kampuse taşınacaklardı önü açık bir üniversite.)
    ilk 5000 civarındaysan buradan sonrası büyük ihtimal eskişehir, akdeniz, bursa ya kalıyor. bu üçü arasında bursa tıp özellik olarak çapa tıp ın sisteminin aynısı vize-final, komiteler, kurullar yok. bursa çapa için yatay geçiş basamağı olarak kullanılabilecek bir üniversite ama yatay geçiş yapmak hele de istanbul veya ankara da bir bölüme yatay geçiş yapmak hiç kolay değil.

    bu sıralamadan sonrası tamamen size kalmış. tus oranlarına bakıp üniversite tercih etmek saçmalığın daniskasıdır. lisede kazandırma oranı yüksek diye bir dersaneye gitmek gibidir. unutmayın sınav bireyseldir. tus için başarı istiyorsanız tus kazandırma oranı yerine 6. sınıfa gelmiş intern öğrencilerin yorumlarını öğrenerek üniversitenin sınav çalışma konusunda ne kadar yardımcı olduğunu ve üniversite yazdığınız şehrin tus dersanesine sahip olup olmaması, dersane için büyük şehirlere yakınlığını göz önünde bulundurarak tercih yapmanızı öneririm.

    son tavsiyem gerçekten köyümün tek doktoru olacağım benim 2 yaşında pipimi ilk gördüğüm günden beri hayalimdi gibi cümleler ve idealara sahip değilseniz istanbul, ankara, izmir dışında evinizden binlerce kilometre uzakta küçük bir anadolu şehrinde (veya büyük olsa da farketmez) bir tıp fakültesini tercih ettiğinize değmeyeceğini düşünüyorum. kafanızda tıp yazmaktan başka bir fikir daha varken yazıp gittiğinizde başarısız olduğunuz her saniye ben ne büyük aptallık yaptım diye düşüneceksiniz.

    tercih konusunda yatay geçiş psikopatı arkadaşlar ve sınıf geçerken rahat olayım diyen arkadaşlar için önerilerim çanakkale ( gidip görmedim ama her yere yatay geçiş veren üniversitelerden biri, karadeniz teknik (çanakkale ye benzer bir durum.) aydın tıp (okuyan bütün arkadaşlarım rahat sınıf geçtiklerini ve zorlanmadıklarını söylüyor.) ve özel üniversiteler (özel üniversiteler genelde devlet üniversitelerine göre biraz daha basit ve şişik notlu öğrenciler veriyor. yalnız özel üniversiteler için özel bir durum var siz bir özel üniversiteyi burslu olarak kazanmış olsanız dahi devlet üniversitesine yatay geçiş yaptığınızda devlet sizden harç olarak 8000 (sekizbin) tl dönem harcı isteyecektir. yani özel üniversite okur gibi devlet üniversitesi okursunuz.) bu konulara dikkat etmenizi önerir, umarım okuduğunuzda çok geç olmaz veya işinize yarar diyerek şimdiden önünüzdeki hayatta başarılar dilerim.

    diyerek kısaca açıklayabileceğim tavsiyelerdir. (tanımımı zorlama da olsa yaptım.)
    0 ...