oral glukoz tolerans testi

entry7 galeri
    4.
  1. diyabet teşhisinde kullanılan test türüdür..diyabet hastalığında teşhis ancak ogtt testi ile konulabilir..kesinlikle açlık şekeri yada hba1c ile tanı koymaya çalışmamalıdır kimse..ogtt testi de doğru uygulanmalıdır..yanlış uygulanan ogtt yanlış sonuç verir ve tüm emekler boşa gidebilir..

    ** hasta testten 3 gün önceden başlamak sureti ile ''günde en az 150 gram karbonhidrat içeren bir beslenme programına'' alınmalıdır..

    ** test öncesinde gece uykusunu yeterince almış olmak, dinlenmiş olmak ve hasta olmamak şarttır..test öncesinde kalori içeren hiçbirşey yenmemeli ve içilmemelidir..

    ** testten 3 gün önceden başlamak itibarı ile hiçbir alkollü içecek tüketilmemelidir..

    ** hasta tarafından düzenli olarak ilaç kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır..test öncesinde hastadan açlık kanı alınır..ardından teste başlanır..

    ** hastaya 75 gram glukoz içeren sıvı, 5 dakika içerisinde içirilir ve hastadan 30 dakikada bir kan alınır 2 saat boyunca..eğer herhangi bir zamanda kan şekeri 180 mg/dl düzeyinin üzerindeyse teşhis diyabettir..

    ** eğer hasta test esnasında idrara sıkışırsa muhakkak idrardan da numune alınmalıdır..eğer idrarda glukoz saptanırsa, kan şekeri değerine bakılmaksızın diyabet teşhisi konur..

    değerlere gelecek olursak;

    ** 0.dakikada yada açlık halinde kan şekeri 100 mg/dl düzeyinin altında olmalıdır..açlık kan şekeri 100 mg/dl seviyesinin üzerinde olan kişiler ayrıntılı olarak incelenmelidir..

    ** 1.saatte glukoz(kan şekeri) seviyesi 140 mg/dl düzeyinin altında olmalıdır..140-180 mg/dl düzeyi arası kan şekeri düzeyleri patolojiktir..180 mg/dl ve üzeri ise diyabettir..

    ** 2.saatte kan şekeri 120 mg/dl düzeyinin altında olmalıdır..126 mg/dl-180 mg/dl düzeyi arasında ise glukoz intoleransı durumu sözkonusudur..180 mg/dl ve üzeri diyabettir..

    ** 3.saatte ise kan şekeri, açlık seviyesine geri dönmelidir..

    ayrıca ogtt sırasında sadece kan şekerine bakılmamalıdır..muhakkak insülin ve c-peptit düzeylerine de bakılmalıdır..ayrıca test sırasında hastadan idrar numunesi alınmalıdır..

    (( not: bazı labortuarlar üst düzeyi 200 mg/dl kabul ederler..fakat bu anlamsızdır..çünkü renal eşiğin üst sınırı 180 mg/dl düzeyidir..yani kan şekeri 180 mg/dl seviyesini geçtiği anda idrara geçer ve idrarla atılır..kan şekeri idrara geçtiği anda glukozüri meydana gelir ve glukozüri görüldüğü anda bu durum zaten diyabetin varlığına delalet eder..))
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük