adeta salgına dönen diyabet türüdür..aşikar olarak açlık hiperglisemisi ile tespit edilebileceği gibi ancak doğru şekilde yapılan ogtt testiyle de tespit edilen latent türleri de vardır..hiçbir belirti vermeyebileceği gibi halsizlik,iştah azalması,isteksizlik,depresyona eğilim gibi silik belirtilerle kendini belli edebilir..yada polidipsi,poliüri ve polifalji gibi bariz şikayetlere de yol açabilir..
teşhis ancak ogtt testi ile konulabilir..kesinlikle açlık şekeri yada hba1c ile tanı koymaya çalışmamalıdır kimse..ogtt testi de doğru uygulanmalıdır..hasta testten 3 gün önce günde en az 150 gram karbonhidrat içeren bir beslenme programına alınmalıdır..test öncesinde gece uykusunu yeterince almış olmak, dinlenmiş olmak ve hasta olmamak şarttır..test öncesinde kalori içeren hiçbirşey yenmemeli ve içilmemelidir..testten 3 gün önceden başlamak itibarı ile hiçbir alkollü içecek tüketilmemelidir..hasta tarafından düzenli olarak ilaç kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır..test öncesinde hastadan açlık kanı alınır..ardından teste başlanır..hastaya 75 gram glukoz içeren sıvı, 5 dakika içerisinde içirilir ve hastadan 30 dakikada bir kan alınır 2 saat boyunca..eğer herhangi bir zamanda kan şekeri 200 mg/dl düzeyinin üzerindeyse teşhis diyabettir..eğer hasta test esnasında idrara sıkışırsa muhakkak idrardan da numune alınmalıdır..eğer idrarda glukoz saptanırsa, kan şekeri değerine bakılmaksızın diyabet teşhisi konur..
fakat her kan şekeri yüksek hastaya diyabet teşhisi koymamak ve ayrıntılı olarak hastayı incelemek de gerekir..çünkü birçok hastalığın veya ilacın, karbonhidrat metabolizmasını bozduğunu ve hiperglisemiye yol açabildiğini biliyoruz..ilaç yada hastalıklara bağlı olarak gelişen geçici diyabete ''sekonder diyabet'' denilmektedir..o yüzden sekonder diyabet ihtimali muhakkak ekarte edilmelidir..
hastalığa gelecek olursak hastalığın ana nedeni unlu-şekerli gıdalarla beslenme, glisemik indeksi yüksek gıdaları sık tüketme, hareketsizlik, sedantif yaşam ve güneşten mahrum kalmaktır..
yani her açıdan çok değişken biçimde prognoz gösteren bir hastalıktır..
bu hastalık ile bilinmesi gereken gerçekler şunlardır:
1-) açlık şekeri 100 mg/dl düzeyinin tokluk şekeri 140 mg/dl düzeyinin üzerinde olan herkes en kısa sürede herhangi bir hastanenin endokrinoloji servisine başvurmalı ve ogtt ile hastalığın var olup olmadığı araştırılmalıdır..
2-) tip-2 diyabetiklerin yüzde 30'unda açlık şekeri normal düzeydedir ve teşhis ancak ogtt ile konulabilmektedir..hba1c testi henüz bir teşhis yöntemi olarak kabul edilmemektedir..
3-) tip-2 diyabetin eskiden sadece 40 yaşından sonra görüldüğü sanılırdı..ama artık 15-16 yaşındaki insanlarda bile görülmektedir hastalık..kilolu kişiler kadar zayıflarda da görülmektedir..
4-) tip-2 diyabetin yüzde 100 genetik bir hastalık olduğu söylenemez ama genlerin hastalığın oluşumunda oynadığı rol barizdir..özellikle yakın akrabalarında tip-2 diyabet vakası olan kişilerin hastalığa karşı dikkatli olması gerekir..hastalığa sahip kişilerin genetik taramasında hl-dra3 ve hl-dra4 genlerinde mutasyon tespit edilmiştir..ancak bu genlere sahip olmayan kişilerde de pekala hastalık gelişebilmektedir..
5-) tip-2 diyabete sahip kişiler muhakkak diğer hastalıklara karşı korunmalı, aşılanmalı, stresten uzak durmalı, hijyene dikkat etmeli ve ayak bakımlarını muntazam olarak yapmalıdır..
6-)kendisine tip-2 diyabet teşhisi konan kişiler muhakkak ayrıntılı check-up'dan geçmelidir..çünkü tip-2 diyabet tanısı alan kişilerin yüzde 35'i aslında lada türü diyabete sahiptir..yani ''yavaş seyirli tip-1 diyabete'' sahiptir bu kişiler..ve genellikle tanı aldıktan 5-10 sene sonra insüline bağımlı hale gelirler..
7-) kendisine tip-2 diyabet teşhisi konan kişilerin senede bir kere retinopati,nefropati ve kalp-damar hastalıkları açısından taranması gerekmektedir..
8-) bu hastalığın en önemli tedavisinin diyet ve spor olduğu unutulmamalıdır..un ve şeker ihtiva eden her türlü besin diyetten kesin olarak çıkarılmalıdır..sigara ve alkol de kesin olarak bırakılmalıdır..ayrıca muhakkak omega-3, c vitamini ve d vitamini takviyesi almalıdır bu hastalar..metformin kullananlarda b12 vitamini emilim bozukluğu olabileceği için b12 takviyesi de almalıdır metformin kullanan hastalar..
9-) yeni geliştirilen obezite cerrahisine uygun olan ve kan şekeri stabil olmayan kişiler muhakkak bu ameliyattan faydalanmalıdır..
10-) zayıf olup endojen insülin ve c-peptit düzeyi düşük olan tip-2 diyabetikler için ideal tedavi repaglinid veya nateglinid içeren ilaçlarken; obez tip-2 diyabetikler için ideal tedavinin temelini metformin içeren ilaçlar+diyet oluşturmaktadır..