Almanyada dünyaya gelen Bülent Kızıltan, orta öğrenimini Trabzon Anadolu Lisesinde tamamladı. Bu yıllarda katıldığı TÜBiTAKın bilimsel olimpiyat çalışmaları, hayatının sonraki aşamalarında belirleyici rol oynadı.
Üniversite sınavlarının olacağı dönemde, etrafındakilerin mühendislik seçmesi yönündeki baskılarına direnerek, ODTÜ Fizik Bölümü'ne birincilikle girdi. Dönem projesinin bir parçası olarak sunduğu, Stephen Hawkingin Karadelikler ve Bebek Evrenler kitabından esinlenip ODTÜde astronomi dersleri almaya başladı. Böylece gökbilime olan ilgisini popüler bilimin yüzeyselliğinden bilimsel temellere kaydırmak istedi. Ölüdeniz sahilindeki şezlonglarda sırt üstü uzanmış gökyüzündeki parlak (o zamanlar yıldız zannettiği) cisimleri hayranlıkla seyrederken, astronomiyi kendisine kariyer olarak seçmeye karar verdi.
Derece ile 2.5 yılda mezun olduktan sonra, Fulbright bursu kazanarak yüksek öğrenimine devam etmek üzere ABDye gitti.
Kozmoloji çalışmaları ile başladığı astronomi kariyerine, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde radyo astronomi ve sonrasında da NASA desteği ile Yüksek Enerji Astrofiziği çalışmaları ile devam etti. Bu süre içerisinde uydu iletişimi ve uydu bazlı gözlemsel tekniklere yönelik birikimlerini kullanmak ve geliştirmek üzere, NASAnın Space Telescope Science Enstitüsü'nde (STScI) bilimsel araştırmalarını sürdürdü. Supernova patlamaları, notron yıldızları, karadelikler ve uzak galaksilerin gözlemleri konusundaki çalışmalarının yanında, Hubble Uzay Teleskopunun uydu iletişimi ve veri dağılımını sağlayan sistemin verimliliğini büyük ölçüde arttıran otomizasyon çalışması ile, STScIdaki tek Türk araştırmacı olarak ABD ve Türk basınında yer aldı. Halen, Baltimoreda STScIdaki görevine danışman olarak devam etmektedir. *