pnömotoraks

entry19 galeri
    8.
  1. 3 ay boyunca fark etmediğim tedavi edilmezse ölümcul olabilecek illet bir hastalıktır. şubat ayında kar yağdı okullarda tatil felan çık kaymaya. büyük cayır bir alanı kar kaplamış ama kaya kaya buza dönüşmüş. tabi bizde bot yerine spor ayakkabı giydik. ilk kaydım sonra yukarı çıkmaya çalışırken sert bir şekilde düştüm. kalktım gene düştüm. bu bu şekilde 5 defa tekrarladı.

    8 nisan günü arkadaşlarla zombie walk etkinliğine katıldık. koşuyoruz ama kalbim ağrıyor eve geldim hastaneye gittik. film felan doktorlar önce filmden göremediler ama çok dikkatli bakıldığında akciğer yarım muz kadar küçüldiğünü gördüler. spontan pnömotoraks teşhisiyle tüp takıcaz dediler. ameliyathaneye girdik. hemen lokal anestezi uyguladılar ama lokal anestezi biraz yakıyor sanki iğne ciğerinize batıyor gibi acıyor. serçe parmak büyüklüğünde bir kesik açılır. fırtfırt dedikleri bir alet var tıptaki adını ve ne işe yaradığını bilmiyorum ama yuvarlak bir alet onu takıyorlar. çıkartıyorlar ve 16 20 24 28 ve 32 lik borulardan birini yaşa göre takıyorlar. daha sonra 2 dikiş ve yara sargı beziyle kapatılıyor.

    tüpteki ama dışardaki havayı atmak ama içeri hava sokmamak. su ve pipet sistemi gibi çalışıyor. pipete üflerseniz su köpürür ya ama içinize çekerseniz su gelir. aynen öyle çalışıyor. siz öksürdükçe akciğer boşluktaki havayı itiyor havada suyu itiyor ve dışarı çıkıyor ama içeri giremiyor. biraz zorlu bir durum çünkü öksürünce içerideki hortum akciğere batabiliyor. ayrıca kaburgalara da takılabilir bu da sırt ağrısı yapar. günlük film ve dinlemeyle takip edilir. zamanı gelince dikişleri açıp tüpü çekerler ve düğümlerler. çekimde biraz yakabilir ama dayanılabilicek bir acı. borudan bazen kanda gelebilir bu çok normaldir.

    fakat bu tüp olayında tekrarlama riski yüksektir çünkü bu hastalığa sebep olan baloncuklar temizlenmemiştir. tekrarlama oranı %20 - %50 dir. bende tekrarlama yaptı ve VATS adı verilen kapalı ameliyat oldum. kapalı ameliyatda pek bişey bilemiyoruz ama genel anesteziyle uyutuluyorsunuz. yan taraftan 3 delik açılıyor. 2 kıskaç ve 1 kamera için. baloncuklar temizleniyor. genelde kapalı ameliyattan sonra nüks etme sadece %1 dir. ameliyattan 2 tüple çıkılır.

    ama maalesef ben o %1 lik ihtimalide yakalayıp tekrar nüks ettirmişim fakat bu sefer önceki yerden değilde alt taraftan bir çökme olmuş. tekrar geldiğimde artık kökten çözelim dendi. açık ameliyat kararı alındı. ağrısı daha fazladır ama en garantilisidir. genel anesteziyle uygulanır. yandan 8 - 10 cm lik bir kesi açılır ve kaburgalar pensler yardımıyla açılır bu açma sırasında kaburgalarda kırılma oluyor ama çok raslanmaz daha çok kalp ameliyatlarında olurmuş. ciğer 3 boyutlu görüldüğü için tüm baloncuklar temizlenir ve ciğer özel bir sistemle yapıştırılır. burda size bir tüyo verdireyim. normalde yara dikiş ve zımba kullanılarak dikilir ama isterseniz doktora estetik dikiş yapın diye bir rica ederseniz estetik dikiş yapıyorlar. bu ilerde daha az görünmesine ve zımbaları aldırma gibi bir dertle uğraşmamanızı sağlıyacaktır. gene 2 tüple çıkarsınız ve tüpler çıkarılır. açık ameliyat, yapılan ciğer için %99.9999999999999999999999999999 luk bir garanti sağlar. geri kalan &0.000000000000000000000000001 ise tekrar baloncuk oluşup yapıştırılan yerin çıkmasından dolayı oluşmasıdır. yani normal şartlar altında orda tekrar baloncuk oluşssa bile (sigaradan dolayı) ciğer yapısık olduğu için sönmeyecek ve kendini tamir edecektir. ama böyle durumlar olabilir.

    ben bu 3 olayıda yaşadım ve eğer açık ameliyatı olduysanız korkmanız gereken o ciğeriniz değil ötekisi olmalıdır. çünkü artık tekrarlama riski kalmamış gibi birşeydir. size verilen derine dalma, dağa çıkma, nefes tutma, ağır kaldırma gibi önlemler diğer ciğeriniz içindir. hastalık hastanın psikolojisini çok etkiliyor. sürekli tedirgin olma , tekrar korkusu , elini tshortunden çekememe gibi durumlar gözükebiliyor ve bir psikiyatrist burda çok önemli hale geliyor.

    son olarak kesinlikle hastanın yanına akrabalarını ve arkadaşlarını almayın.!! sadece kapıdan selam atıp gitsinler. yok efenim onlar akrabası ayıp olur. eğer hasta enfeksiyon kaparsa 1 hafta sürünürsünüz. bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu yemek yemektir. ne kadar çok kalorili ve proteinli yiyecek yerseniz o kadar hızlı kurtulursunuz ve eğer hasta enfeksiyon kaparsa iştahı kesilir ve 2-3 kilo birden verir. iyileşmesi yavaşlar.
    1 ...