şöyle bi' bakış açısı daha sunulabilir:
--alıntı-- ruh kelimesi genelde bir şeyin özü anlamında kullanılmıştır. damıtılmış alkollü içeceklere ruh adı verilir. örneğin şarabın damıtılarak kuvvetlenmiş şekli olan kanyak şarabın ruhu olarak kabul edilir. konyakta yoğunlaşan şey şaraba bilinçliliği değiştirme gücünü veren yaşamsal özüdür. biraz şarap ısıtılarak çıkan buhar içe çekildiğinde şaraba göre daha aktif yoğun ve kuvvetli bir enerji duyumsarsınız. çekilen buhar şarabın ruhu olarak adlandırılır. bu anlamda ruh yaşamın ve gücü kaynağı ve özü olarak anlam kazanır.
kutsal kitaplarda sözü edilen "tanrı suretinde yaratılmış olmak"
"ruhundan üflemek" ve "şah damarından yakın olmak" ruh ve nefes ilişkisinin en yüksek anlamda ifadeleridir. tanrısal bağlantıyı belirten en önemli anlatım da "ruhundan üfleme" dir.
birçok mistik düşünür kendilerini ve var oluşu gözlediklerinde nefesi, ruhun bedende gözlemlenebilir şekli olarak yorumlamışlardır. doğu öğretilerinde nefes, bilinç ve madde arasında köprü olarak nitelendirilmiş düşünce ve beden arasındaki bağlantının soluk alışlarla sağlandığı ortaya konmuştur. ruhun doğasında hareket, ritm, değişkenlik vardır. canlılığın kaynağı olan ruhun organizmalar üzerinde gözlenebilir tarafı da nefes alış verişleridir...
--alıntı--