güzel bir meseledir. yalnız bazı doğrular, bazı yanlışlarla karıştırılıyor herhalde... hermes ile idris peygamber'in özdeşleştirilmesinden söz etmiyorum. bu, bugün artık bütün araştırmacıların kabul ettiği bir durumdur: hermes, idris peygamber, toth, uhnuh gibi isimler aynı kişiyi anlatmaktadır.
benim itiraz ettiğim nokta, idris peygamberin çoktanrıcılıkla özdeşleştirilmesi ve "yedi kat gök" doktrinini kafasından uydurduğunun sanılmasıdır. sanki idris peygamber, oturdu, böyle bir masal uydurdu ve sonrakiler de onu taklit etti. yok böyle bir şey... idris peygamber, bir peygamber'di ve onun getirdiği ilimler semavi idi. çok çeşitli ilimler öğretmiştir insanlara o: sade terzilik değil, yazıyı da o getirmiştir, sayıları ve matematiği de...
yalnız şunu bilmek gerekir. idris peygamber çok eski bir tarihte yaşamıştır. ve zamanla onun dininde bir çok bozulmalar, farklı yorumlar olmuştur. ben şimdi burada ilk defa duyacağınız bazı şeyler de söyleyebilirim bu konuda: mesela bugün japon bayrağında gördüğün "güneş" kursu var ya, o da idris peygamberden kalmıştır. yine inka'ların güneş tanrısı idris peygamberdir. iran, hint, mısır, babil mitolojisinde izleri vardır.
çünkü o, yedi kat göğün dördüncü katına, yani güneş semasına yükseldi. sonra ilyas peygamber olarak doğan da odur. çok güçlü bir külttür eski tarihte.