not: yazının devamı gitara yeni başlayanlar ve kısıtlı bütçeye sahip öğrenci gitaristler için faydalı olabilecek bilgiler içermektedir.
rock müzik yapmaya başlayacak arkadaşlara, hem hızlı bir şekilde müziğin içine girip, kolaylıkla parçalarını çalabileceklerinden, hem de ekipman açısından çok aman aman paralar harcamayı gerektirmediğinden dolayı kendisinin şarkılarına çalışmalarını tavsiye ediyorum. şarkıları kolay olmakla beraber başlangıç için son derece eğlencelidir. kolayca gitara alışmanızı sağlayacaktır. özetle gitarı keşfetme sürecinde, çok fazla para harcamadan ve elinizdeki gitarın kalitesine bakmadan özgürce müziğini yapabileceğiniz yegane gruptur.
ekipmanlarıyla ilgili sayfalarca yazılacak birşey yok aslında. kendisi fender gitarları kullanmaktadır. kullandığı bazı modeller;
amfi olarak konserlerde de görüldüğü gibi (bkz: marshall) amfileri kullanır.onun dışında pek çok amfi kullanmıştır ama özetle kendisi için marshall kullanır demek yanlış olmaz.
pedal olarak ise en temel olan ve kariyeri boyunca hiç değiştirmedikleri;
Electro-Harmonix Small Clone chorus pedalı,
boss ds-1 distortion pedalı,
boss ds-2 turbo distortion pedalıdır.
tel olarak ise (bkz: dean markley)in signature serisinden lthb 10-52 nikel tellerini kullanmaktadır.
bunlar nirvana müziğini oluşturan gitarlar, amfiler ve efekt aletleridir. gel gelelim nirvana müziği icra etmek için bunların hepsi mutlaka gerekli midir? kesinlikle hayır... çok net bir şekilde elinizde çin malı strat bile olsa, distortion kanalı olan herhangi bir amfiniz varsa rahatlıkla nirvana parçalarını cover yapabilirsiniz. tecrübeyle sabit. tabi ki sahneye çıkılacak kadar değil.* onu belirtmekte fayda var.*
gelelim yapmanız gerekenlere;
ilk olarak, gitarınızı standart akort sistemine göre değil, "half step down" olarak pek çok kaynaktan bulabileceğiniz, özetle yarım nota daha kalın olacak şekilde akort etmeniz gerekmektedir.
standart akort sistemi "e-a-d-g-b-e" yani "mi-la-re-sol-si-mi" şeklindedir. tüm tellerinizi yarım nota indirdiğinizde, bu akort düzeni "eb-ab-db-gb-bb-eb" yani "mi bemol-la bemol-re bemol- sol bemol- si bemol- mi bemol" olacaktır.
not: yarım nota daha kalın akort edeceğiniz gitarlarda en az 10-46 teller kullanmanız performans açısından daha iyi olacaktır. zira yarım nota kalınlaştırmak demek, tellleri yarım nota gevşetmek demektir. çok ince tel kullanırsanız, çok gevşek tellere sahip olursunuz. gevşek teller de çalım sırasında rahatsızlık ve ton kaybına neden olabilir. bu konuda kurt cobain'in kullandığı dean markley 10-52 telleri öneririm. zaten sıradan bir telle aynı fiyattadır. ortalama 14-17 tl arası bulabilirsiniz ve uzun ömürlüdür.
sonrasında, kullandığınız amfinin distoriton kanalı varsa bu kanalı kullanarak, bass'ı yüksek, tiz'i normal veya daha az, gain'i de yüksek ayarladıktan sonra midleri ya normal halinde bırakıp, ya da biraz daha kısarak amfi ayarınızı yapmalısınız. genel olarak amfinizden çıkacak ses bass karakterli olmalıdır. özetle bass,gain yüksek, tiz, midler normal olmalı. amfinin kalitesine ve boyutuna göre bu ayarlar farklılık gösterebilir. ufak tefek oynamalar yaparak ekipmanınıza uygun tonu bulabilirsiniz.
son olarak elinizdeki gitarın, ki bunun bir fender veya fender kopyası olduğunu varsayarak yazıyorum, üzerinde bulunan switch'i kullanarak, köprü ve orta manyetiği birlikte kullanacağınız 2. pozisyona veya sadece köprüyü kullanacağınız 1. pozisyona getirmeniz gereklidir.
artık bir nirvana sever olarak umursamadan, sert, basit ama güzel müzik yapmaya ve herşeyden önemlisi eğlenmeye hazırsınız. şimdi gitarınızı elinize alın ve umursamayın. müzik sadece milyarlar harcanarak yapılmaz.