nükleer santral istemeyen embesiller

entry10 galeri
    8.
  1. bu insanlara, romantik solculardan, yeşil(!) dostu muhafazakarlara, vatansever ulusalcılardan, akılcılıktan uzak milliyetçilere kadar uzanan skalanın her noktasında rastlamak mümkün. bu insanlar için radyoaktif enerji demek fizyolojisi değişmiş bebek fotoğrafları demek. hiroşima demek. çernobil demek. volkan konak demek. fakat bu duygusallıktan sıyrılıp biraz rasyonel olduğumuz vakit gerçekleri daha net görebileceğiz.

    nükleer enerji deyince çevresel duyarlılık yaygarası yapmak çok makul bir eylem değil kanaatimce. çünkü içersinde bulunduğumuz düzen (buna sistem de denilebilir fakat etraf epey fuck the system ergeniyle dolu olduğu için seçimimi düzenden yana kullandım), zaman, konjonktür (evet mutluyum bunu söylediğim için) bu çevreci yaygaraya kulak asmıyor. bakın nükleer enerji sadece çevresel hadiseler ve insan sağlığı açısından incelenmemeli. nükleer enerji bir ülkenin tüm noktalarına etki edebilecek bir hadise. evvela dış siyaset. bakın hala elektirik ithalatıyla cebelleşiyoruz. halen komşu ülkelere bir gebeliğimiz söz konusu. uluslararası siyasi arenada sesimizi yeterince çıkaramıyoruz, çünkü kendi kaynaklarıyla yetinemeyen bir ülkeyiz. sonrasında bu elektirik ithalatı hadisesinin ekonomimize direkt etki edeceğini de bilmemiz gerek. çünkü elektiriği pahalıya alıyoruz, üretim maliyetlerini kafadan yükseltiyoruz. ayrıca sağlıklı uzun vadeli planlamalar yapamıyor oluşumuz da cabası. daha geçen bulgaristan elektirik ihracatını kestiğini açıkladı. buyur burdan yak. yani her şey ticarette olduğun karşı tarafın iki cümlesine bakıyor. e napacak türkiye buradan kaynaklanan enerji kaybını? nasıl subvanse edeceğinin derdine düşmek çok mu akılcı?

    şu an dünya arenasında 32 ülkede nükleer santral var. +3 ülkede yapım aşamasında. daha yakınlara göz gezdirelim. bugün bulgaristan'ın 2 tane nükleer santrali var, 2 tane de inşa aşamasında. ermenistan'da dahi 1 tane aktif nükleer santral var yahu. (ermenistan vurgusunu türk-ermeni ilişkisinden dolayı değil, 3 milyonluk nüfusa sahip bir ülke olduğundan dolayı yaptım) amerika'da 80'in üzerinde reaktör var! bu rakam almanya ve fransa'da 20 civarında seyrediyor.

    olayın çevre tahribatı noktasına değinecek olursak; evet nükleer atık gayet tehlike riski taşıyor. fakat artık günümüz teknolojisiyle bunların önüne geçmek ve riski minimize etmek mümkün. ayrıca termik santrallerden çıkan gazlar çevreye az mı zarar veriyor sanıyorsunuz?

    bundan dolayı 1 tane yetmez 10 tane yapılsın. nükleere doymayalım lan, valla!
    0 ...