grev hak arayışı değildir diye yazınca, toplu iş sözleşmesi haktır şeklinde anlaşılmamalıdır. toplu iş sözleşmesi denilen saçmalık, grev hakkını(?) getiren, çalışanın patronuna bir dayatma şeklidir. toplu iş sözleşmesi niçin imzalatılmak istenir ki? eğer işinizi layıkıyla yaparak çalışacaksanız, arada işinize gelmedi mi işi gevşetip, yavaşlatıp çalıştığınız kurumu sıkıntıya sokmayacaksanız, niçin iş yerinizin sizi biz sözleşmenin dayatmasıyla belirlenen süre içinde ile orada tutmasını istersiniz ki? toplu iş sözleşmesinin temel amacı, "ben buraya kapağı attım, kapı gibi de sözleşmem var, artık sen beni sözleşme süresince işten çıkartamazsın, ama ben çok sıkılırsam işi yavaşlatır hatta durdururum, bu kozu kullanarak da istediğimi alırım." demektir. böyle bir anlayış mantıklı hiçbir düzende yoktur. özel sektörde binlerce şirket toplu iş sözleşmesi olmadan gayet düzgün bir şekilde çalışmaktadır.
yukarıdaki örnekleri bu konuya uyarlamak gerekirse, yine komik durumlar ortaya çıkacaktır. tüketici olarak para vererek düzenli hizmet alacağınız hiçbir kuruma 1-2 yıllık taahüt vererek kendinizi uzun süreli ödemeye mahkum edecek bir sözleşmeye bağlamak istemezsiniz. bazı uyanık kurumların, tüketiciler hizmetlerinin aslında anlatıldığı gibi olmadığını, ya da daha iyisini daha ucuza teklif edenin olduğunu görünce kaçmalarını önlemek için dayattıkları 1-2 yıl taahütlü kampanyalar bunun en güzel örneğidir. 2 yıllığına kendinizi bir internet-telefon operatörüne, televizyon platformuna bağlar, ondan sonra da yaşadığınız onca sıkıntı, cevap alamadığınız telefonlar, kesilen hizmetler vs. gibi durumlarda, elinizi kolunuzu bağlayan, tamamı hizmet vermekle yükümlü taraf lehine, kurnazlıkla düzenlenmiş sözleşmeden dolayı, hiçbir yere ayrılamaz, sözleşme süresince belki de tam olarak alamadığınız hizmetlere eksiksiz para ödemeye devam edersiniz. bu mudur adalet? hizmet kalitesine ve sürekliliğine güvenen, ödediğiniz paranın karşılığını vermeyi vadeden bir kurum, niçin sizi bu yolla bağlamaya kalksın? ya da siz ödediğiniz parayla daha iyisini alabilecekken, imza attığınız bir sözleşmeden dolayı faydalanamadığınız hizmetlere para ödeyesiniz?
Ben de dahil burda bir çoğumuz emekçiyiz muhtemelen. ama iş kendi cebimizden çıkan pataya gelince nasıl aslan kesilip hakkımızı sonuna kadar istiyorsak, iki yüzlü olmadan, işimizi yaparken de aldığımız parayı haketmeye çalışmalı, toplu iş sözleşmesi gibi, sadece iş vereni bağlayıcı şeylerin arkasına saklanmadan, öz güvenimiz ile işimizi yapmalıyız.