47 liler

entry1 galeri
    1.
  1. Türk edebiyatının önemli isimlerinden füruzan'ın 1974'te türk edebiyatına kazandırdığı nadide eserlerden biridir.

    Kitapta 12 mart türkiyesi, toplumda kadının yeri, ihtilal, sonuna doğru gurbetçilerin bir takım sorunlarına değinilmiştir.

    Öyle bir kurgulamıştır ki füruzan hikayeyi başlangıçta kendinizi bunun kurgu olmadığına hayattan bir kesit olduğuna inandırmak için çabalarsınız.

    Kolay ilerleyen bir kitap değildir. zorluğu dilinden ziyade hikayedendir.

    12 mart dönemine ait olayları, yaşananları ve bilhassa işkenceleri kitabına çok iyi yansıtmıştır firuzan.

    --spoiler--
    Kolay okunan bir roman değildir. Zorluğu dilinden ya da romanın teknik özelliklerinden kaynaklanmıyor. Çok ağır bir duygusal yoğunluğu, ağdalı olmayan derinlikli bir hüznü, yitik bir kuşağın acıları var romanda. 47'liler ya da Türkiye solunun tarihine 68'liler diye geçenler 'kabaca 1945 ila 1950 doğumlu, şehirli orta sınıf çocukları': Emine Semra Kozlu, Sami Kaya Elçin, Hüseyin Cemşit Kerimoğlu, Hacer Melek Ötüken, Bilge Sümer Onurkan, Necil Seyhan Öztürk, Ali Ahmet Kadiroğlu, Mehmet Kadir Tepeoğlu, Mürsel Uzunoğlu ve diğerleri... isterseniz bu isimlere Battal'ı, Deniz'i, Yusuf'u, Taylan'ı, Mahir'i, Hüseyin'i, Ulaş'ı, ibrahim'i de ekleyebilirsiniz. istanbul'dan, Ankara'dan, Erzurum'dan, Kars'tan, Tunceli'den, Aydın'dan çıkıp gelmişler ODTÜ'ye, iTÜ'ye, Hacettepe'ye, istanbul Üniversitesine... Hatta aralarında iran'lı tıp öğrencisi Ali Perviz de var. Farklı sınıf ve katmanlardan gelen Cumhuriyet'in ilk isyancı kuşağının hikâyelerini anlatıyor Füruzan.
    --spoiler--

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/272542/+
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük