almanya ile osmanlı arasındaki bağlantı kopmuştu bulgaristan'ın 29 eylül'de yenilmesi ve selanik ateşkes antlaşmasını imzalamasıyla.
"itilaf devletleri'yle tek tek ittifak devletleri arasında yapılan mütarekelerle çatışmalar resmi olarak sonlandırılmıştır. bu mütarekeler, bulgaristan ile 29 eylül 1918 tarihinde selanik antlaşması, osmanlı devleti ile 30 ekim 1918 tarihinde mondros ateşkes antlaşması, avusturya-macaristan imparatorluğu ile 3 kasım 1918 tarihinde villa giusti antlaşması ve almanya ile 11 kasım 1918 günü rethondes antlaşması'dır.
savaş sonrasında avrupa'da sınırların belirlenmesi için 18 ocak 1919 tarihinde paris barış konferansı toplanmış ve almanya ile 28 haziran 1919 tarihinde versay antlaşması, avusturya-macaristan imparatorluğu ile 10 eylül 1919 tarihinde st. germain antlaşması, bulgaristan ile 27 kasım 1919 tarihinde neuilly antlaşması, macaristan ile 4 haziran 1920 tarihinde trianon antlaşması ve osmanlı devleti'yle de 10 ağustos 1920 tarihinde sevr antlaşması imzalanmıştır."
versailles barış antlaşması'nın hazırlanışı:
"alman hükümeti 1918 yılının ekim ayında, dönemin abd başkanı woodrow wilson'un adil bir barış için önermiş olduğu on dört maddeyi kabul ettiğini bildirmiş, başkan'dan bu çerçevede bir antlaşmaya gidilmek üzere ateşkes sağlanması yönünde girişimlerde bulunmasını talep etmişti. bu ondört maddenin dokuz maddesi yeni toprak düzenlemeleriyle ilgilidir. ancak savaşın son yılında gerek ingiltere, fransa ve italya arasında, gerekse de bu ülkelerle romanya ve yunanistan arasında imzalanmış olan gizli antlaşmalar daha farklı bir toprak düzenlemesini gerektirmekteydi. ..."
zaten itilaf devletlerinin gözü almanların topraklarında değildi. amaçları osmanlı'nın topraklarını almaktı. mondros imzalanarak osmanlı darmaduman oldu.
osmanlı çanakkale dışında başka bir cephede kazanamamıştı. almanya, avusturya-macaristan ve bulgaristan'ın da çekilmesi/yenilmesi ve wilson ilkelerinin kandırmasıyla imzalamaya gitti osmanlı ama mondros ateşkes antlaşması maddelerini görünce, her şeyinin yok olacağını görürken, mondros'u imzalamayıp sonuna kadar gitmeli miydi savaşlarda? eğer gitseydi gene yok olacaktı, ordu tükenmiş vaziyetteydi. üstüne vahdettin'in saltanat ve halifeliğini sürdüme istemesi de işin işine girince mondros'u imzalamak kaçınılmaz oldu.