1 Ocak 1965 gününün ajansları, Vietnamdaki olası savaşı ilan etmişti tüm dünyaya. En büyük savaş karşıtı gösterilerden biri San Francisco civarında gerçekleşmiş ve bu gösteri daha sonra kendinden sonraki protest müzisyenler kuşağına şekil veren bütün müzisyenleri kucaklamıştı. 23 Ekim 1984 günü ise, gelmiş geçmiş en büyük protest müzik aktivitelerinden birinin başlangıcına işaret etti; ingilterenin Etiyopya politikası, başta Bob Geldof olmak üzere, müzisyenleri ayağa kaldırdı. Geldof bizzat Etiyopyaya giderek halka seslendi ve Band Aid konserlerinin 144 milyon dolar olan gelirini sivil toplum örgütleri aracılığıyla halka dağıtırken, sözlerini bir taksinin arka koltuğunda kaleme aldığı, Do They Know Its Christmas adlı bir şarkı kazandırdı mücadele tarihine.
Live Aid sonrasında, 80li yıllar boyunca yükselen protesto konusu Nükleer silahlanma oldu. Amerikadan, ingiltere ve Rusyaya kadar her yerde silahlanma karşıtı şarkılar ve gösteriler yapıldı. Bu yıllarda Frankie Goes To Hollywoodun Two Tribesı, Nenanın 99 Luft Ballonsu, Midnight Oilin Minutes to Midnightı, The Clashin London Callingi Duran Duran Duranın Planet Earthü, The Cureün Killing an Arabı, Paul Hardcastleın 19i ve Elvis Costellonun Shipbuildingsi gibi çok popüler olan şarkılar çıktı.
Şimdi Irak krizi konusunda yaşanan protestolar daha geniş bir alana ayak basıyor; bu savaşa sadece belirli sınıf ve katmanlar değil, radikal eylemcilerin dışında, devlet yöneticileri ve bazı ülke burjuva politikacıları da destek veriyor. Örneğin dünya çapında eylemleri organize eden bilgisini paylaştıran oluştu. Dünya üzerinde onlarcası bulunan ve şimdilerde daha ziyade internet üzerinde örgütlenen bu şirketler, zamanında 1998 Yugoslavya katliamı, Körfez Krizi ve Vietnam savaşlarında da farklı metodlar uygulayan eylemler örgütlemişti.
Şimdi, globalleşme karşıtı hareketler, gençlik örgütlenmeleri ve eski savaş karşıtları, yanlarına alabildikleri bütün sivil toplum örgütleri ve sanatçılarla iç içe geçerek, Irak savaşını önlemek üzere eylemler yapıyorlar. Ve bu da kaçınılmaz olarak, son aylardaki popüler şarkıların konusu oluyor. Sadece yeni şarkılar yazılmakla kalmıyor, eski şarkılar da yeniden gündeme geliyor. Her hafta sonu, IMFnin binasının önünde ve Washingtondaki toplantı merkezlerindeki protesto eylemlerinde, Hollywoodun ve müzik dünyasının tanıdık simalarını görmek mümkün oluyor.
Müzik yaşadığımız dünyadan ve onun sorunlarından bağımsız değil; hatta tam tersi sürekli onunla besleniyor ve o sorunların çözümüne katkı koymaya çalışıyor. işte sizlere seçilmiş 40 savaş karşıtı şarkı:
Masters of War - Bob Dylan
Working Class Hero - John Lennon
I Aint Marching Anymore - Phil Ochs
When the Ship Comes In - Bob Dylan
Born In the USA - Bruce Springsteen
Bullet the Blue Sky - U2
Youngstown - Bruce Springsteen
Heaven is Falling - Bad Religion
Roll With It - Ani DiFranco
A Hard Rains A Gonna Fall - Bob Dylan
Times They Are A Changin - Bob Dylan
Us and Them - Roger Waters
Bravery of Being Out Of Range - Roger Waters
Olivers Army - Elvis Costello
Army Dreamers - Kate Bush
Short Memory - Midnight Oil
U.S. Forces - Midnight Oil
Covert Battalions - Billy Bragg
The Tide is Turning - Roger Waters
Call It Democracy - Bruce Cockburn
Vigilante Man - Woody Guthrie
War - Barrett Strong
Rockin in the Free World - Neil Young
Get Up, Stand Up - Bob Marley
Fortunate Son - John Fogerty
Send in the Marines - Tom Lehrer
Cops of the World - Phil Ochs
Work for Peace - Gil Scott Heron
Attack of the Peacekeepers - Jello Biafra
How Long - James Brown
Flowers of Guatemala - R.E.M.
Between the Wars - Billy Bragg
Rumours of War - Billy Bragg
Shipbuilding - Elvis Costello
Imagine - John Lennon
Dont Let the Bastards - Kris Kristoferson
Lucky Man - EL&P
Dont Wanna Be a Soldier - John Lennon
The Call Up - The Clash
Bullet In Your Head - Rage Against The Machine