ne olup ne olmadığını anlamak; hasretle anmadan önce bir kez daha düşünmek için kemal tahir'in "bozkırdaki çekirdek" romanının okunması gereken enstitülerdir.
elbette haksızlık da yapmamak gerek. köy enstitülerinin türkiye'ye bir şey katmadığını iddia etmek, köy enstitülerinin bir mucize yarattığını iddia etmek kadar abartılı.
okuma yazma oranını arttırmıştır köy enstitüleri. hoş, tek parti iktidarlarındaki okuma yazma oranının artması, muhalif matbuat ve eserler bulunmadığından demokrasi için bir anlam taşımasa hatta belki de mevcut ideolojiyi yükleme işlevi görse de yine de bir başarıdır.
bununla birlikte köy enstitüleri, bize fakir baykurt gibi bir ismi kazandırmıştır ki benim için methiye düzülen bir çok kazanımından daha önemlidir.
haksızlığı yalnızca köy enstitülerine değil siyasîlere de yapmamak gerek.
köy enstitülerini adnan menderes kapattı. zâlim, rezil toprak ağası mealindeki yazılar hoş olmamakla birlikte doğru da değil.
köy enstitülerinin alanı, zaten chp'nin iktidarı yıllarında tedricen daraltılmaya başlanmıştı.
enstitü içi demokrasi işlevinin ortadan kaldırılması, rauf inan, hakkı tonguç ve ali yücel'in sırayla görevlerinden alınması gören gözler için çok şey ifade eder.
köy enstitüleri menderes'in iktidarı döneminde öğretmen okullarına dönüştürülmüştür. kapıya zincir vurma söz konusu değildir anlayacağınız.