"Toplumsal mutabakat" kavramı, AKP'nin iktidara gelmesinden sonra hayatımıza giren, duymaya ve görmeye alıştığımız kavramlardan biri oldu. "Toplumsal mutabakat"ı halkın birbirini dışlamadan, ötekileştirmeden birlikte yaşama, uzlaşma kararlılığı olarak tanımlayabiliriz.
AKP en başından beri kendini toplumsal mutabakatın adresi olarak gördü. Sundukları çözüm önerilerine, tekliflere karşı çıkanları milli iradeyi tanımamakla suçladı. Demokrasiden anladıkları; "halk bizi iktidara getirdiğine göre istediğimizi yapabiliriz, kimsenin bize karışmaya hakkı yok"
işte en yakın örneği yeni eğitim sistemi. Ortalık bu konuda sakinleştiğine göre iki laf edelim...
Seçim öncesinde Tayyip'in ağzından eğitimle ilgili böyle köklü bir değişim yapacaklarına dair bir şeyler çıktı mı? Bir anda mecliste "biz eğitimin 12 yıl zorunlu olmak üzere 4+4+4 şeklinde dönemlere ayrılması teklifinde bulunuyoruz" dediler. Emin olun AKP'li bir çok milletvekilinin de böyle bir tekliften haberi yoktu, onlar da bizle beraber öğrendiler.
Bu 4+4+4 teklifini yasalaştırmak için ağızlarından demokrasi lafını düşürmeyen adamlar içtüzüğü yok saydı, muhalefeti konuşturmadı, onların önerge ve oy vermelerini engelledi, komisyon üyesi olmayan AKP'liler maddeleri onayladı. Sonrasında bu yasa teklifini protesto etmek için eylem yapanlar devletin kutsal üçlüsüyle karşılaştılar... Gaz, Cop, Tazyikli su... Toplumsal mutabakat AKP'yi durdurmaya yetmedi, sonuç itibariyle teklif meşrulaştı.
Yeni eğitim sisteminin getirdikleri!
1- Eski eğitim sisteminde 8 yıllık zorunlu eğitim olduğu için imam Hatip okullarına geçmek lisede mümkündü... Ancak 12 yıllık eğitim sisteminde 4. yıllık ilk aşamayı tamamladıktan sonra imam Hatip'e ve Meslek Liselerine geçmek mümkün hale geldi.
2- 10-11 yaşındaki çocuk daha kendi şuurunda, ilgi ve yeteneklerinin farkında değil, sosyal gelişimini tamamlamamış. Kendisi için doğru olan mesleği ne ailesi bilebilir, ne de kendisi... Kaldı ki 4. sınıftan sonra mesleğe yönelen bir çocuk için kalan 8 yıl çok uzun bir zaman. 8 yıl boyunca tekstille ilgili ne öğretmeyi düşünüyorlar.
3- 8 yıllık zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasını olumlu bir gelişme olarak görenler olabilir. Burada AKP'nin bir göz boyaması var. ilk 4 yıldan sonra öğrencinin okuldan kopup kalan 8 yılı açıköğretimle tamamlasını mümkün kılıyor yeni sistem. Açıköğretim, otomatik olarak kız çocuklarının eve kapanması demek.
Fazla uzatmaya da gerek yok, durum ortada arkadaşlar. Bölümlere ayrılmış yeni eğitim sistemi Tayyip'in lafını ettiği "dindar gençlik" projesinin temel bir parçası.