kemalist elit sözü, emperyalist işgalcileri yurttan kovarak cumhuriyeti kuran askeri ve sivil bürokrasi ve aydınlardan oluşan kadroları tanımlamak için muhaliflerince kullanılan bir terimdir.
bu kadrolar osmanlının zaaflarını bilen, cepheden cepheye koşarak vatanını savunmuş, nice acılar yaşamış, idealist ve aklı ve bilimi rehber edinerek ülkenin gelişmesini, kalkınmasını şiar edinmiş yurtsever kadrolardı. bu hedefleri için, yüzyılların birikimi olan ve bugün oy avcılığında kullanılan tabiriyle "halkın değerleri" olarak kutsanan "geri kalmışlıkla" ve "geriliğin direnciyle" karşılaştılar, ama mücadele ettiler. bu devasa zorlukları olan bir mücadeleydi. burada büyü başarılara imza attılar, ancak tam bir dönüşüm gerçekleştirilemedi. bugün ülkede milyonlarca çağdaşlık ve demokrasi yanlısı insanımız varsa, bu mücadelenin eseridir. tarihsel kökleri olan bu mücadele günümüzde de sürmektedir.
şimdi ise, gerilikten ve gericilikten beslenen, kübünü doldurmak ve doymaz bir iktidar hırsıyla yanıp tutuşan gerçek bir elit, devlet erkini eline geçirdikten sonra ülkeye hakim olmuş görünmektedir. bu elit, gerçekten oligarşik bir yapı oluşturmuştur. demokrasi kaygısı olmayan bu yeni görgüsüz ve cahil elitin yol göstericilik ve aydınlık bir gelecek inşa etme potansiyeli ve niyeti kesinlikle yoktur. bunlar herşeyi kendi çıkarları etrafında oluşturmaya çalışırlarken, halkın geleceğine ve gerçek çıkarlarına her geçen gün daha fazla zarar vermektedirler.
sonuç olarak, kemalizmle çatıştığını sanan şakirt, aslında yeni elitin savunucusudur.