kişinin yaptığı eylemin doğruluğu ya da yanlışlığı hakkında konuşuyorsan eleştiri, kişinin karakteri hakkında olumsuz konuşuyorsan hakarettir. ayrıca eleştirinin eleştiri olabilmesi için yapıcı ve karşı tarafın bunu iyi niyetli söylendiğini biliyor olması gerekir.
misal sen hanımına çorban güzel olmuş dersen eleştiridir.
yine sen hanımına çorbanın tuzu eksik olmuş, bir dahaki sefere biraz daha at dersen eleştiridir.
ancak sen hanımına ne biçim karısın lan çorba bile yapamıyon, ver şu tuzluğu dersen hakarettir.
yine olur olmaz her şeye karışan bir kaynananın hanımınıza kızım çorbanın tuzu eksik olmuş demesi de hakarettir çünkü aslında burda amaçlanan bir daha ki sefere çorbaya biraz daha tuz atmasını sağlamak değil, dolaylı olarak çorba yapmayı beceremeyen beceriksiz gelin demektir. yapıcı bir yanı yoktur. kız iyi niyet olmadığını bildiği için inadına diğer seferde daha az tuz atacaktır.
yani neymiş? eleştiri olması için öncelikle kişinin şahsı değil, yaptığı iş hakkında yorum yapmak gerekiyormuş. ikincisi ise eleştiride bulunduğun kişinin senin o lafı iyi niyetle söylediğini biliyor olması gerekiyormuş. yoksa eleştiri eleştiri değil hakarettir. zaten türkiye'deki muhalefetin iktidara eleştiri! yapamamasının da temel nedeni budur. hiçbiz zaman icraat hakkında değil, hep icraatı yapanın şahsı hakkında konuşulur; ota boka her bir şeye sırf muhalefet etmek için muhalefet edildiği için de iktidar muhalefeti doğru bir şey de söylese siklemez. yanlış aynen korunur. eleştirilerin de! hiçbir yapıcı tarafı olmaz.