hep acıdığım hayvan grubudur bunlar, öyle bir telafuz eder ki insanlar bu hayvanların isimlerini! dersin, sanki adam bokundan bahsediyor. hayvancuklar ne yapsın? onlar mı koydu isimlerini ne günahı var onların...irdeleyelim hep birlikte...
katır: aşağılanan hayvan isimlerinin ilk sırasında yer alır. melez,kısır olduğu için mi acaba böyle nefret edilerek söylenir. "oğlum niye karpuzun kabuğunu kemiriyorsun, katır mısın sen" cümlesinde bir anne, çocuğuna örnek olacak yerde katırdan nefret etmesine sebep olur. en fazla örnek sayısı katırdadır. örneğin küçük kasabalarda çöplerin toplanma işi çöpçü katırları sayesinde yapılır. hadi bakalım, o katırlar olmasa çöplerin arasında çürüyüp gideceksiniz hepiniz ama çocuğunuzun "anneeee,at mı oooo?" sorusuna "hayır ne atı be katır o katır"diyerek aşağılıyorsunuz zavallı kara gözlü hayvanı, hatta ismini "kathır" şeklinde vurgulayarak telafuz ediyorsunuz. ahı tutacak bir gün bütün o katırların...
karga: bu da aşağılanan hayvanların ilk sıralarına oynar. aşağılanma yöntemi tıpkı katır hayvanında olduğu gibi genellikle ismi vurgulu-yanlış telafuz edilme şeklindedir. kargalar dışkı ve ceset yese bile neden atasözlerine konu olurlar, neden kötü kalpli insanlara leş kargası denilerek kargalar aşağılanır? leş yemek onun suçu mudur? hatta bu esnada kızgın olup neden karga yerine kgarga deriz? en kötüsü kargalar neden masallarda bile çocuklara aptal olarak tanımlanır? karga aptal, tilki akıllı mıdır yani? kurban olarak kargayı seçen fabl yazarlarına teşekkürler sunuyor tüm kargalar.
sığır: etinden sütünden faydalandığımız koca hayvanların erkek-dişi geneline verilen isimdir aslında ama biz bu sığır kelimesinin anlamını çok bilmeyiz. ancak "önüne baksana lan sığır" şeklindeki cümlelerde kullanırız, yani sığırları aptallıkla yüzde yüz özdeşleştiririz. sığırlar yavaş refleksli hayvanlar oldukları için bakışları da donuktur, yani seyrettikleri aslında tren değildir,derin düşüncelere dalmışlardır. dağlara bırakılan sığırlar hiç yardım almadan ahıra dönebilecek bir zekaya sahiptirler. yanlış ahıra da asla dalmazlar, anadolu'da birçok köyde çobanlar sığırları dağa bırakırlar. almaya gitmeseler bile o sığırlar kendi başlarına eve dönebilirler. seni dağa bırakalım bakalım,akşam karanlığında dönebiliyor musun evine?
kuş: kafasının ufak olması,dolayısıyla beyninin ufak olmasından dolayı aptallıkla özdeşleştirilen hayvan takımı. kuş beyinlilik nedir acaba düşünün bakalım, peşine de göklerde süzülün,öyle gelin.
köpek: latince de bilimsel ismi yanılmıyorsam canis olarak bilinen insanın ilk evcilleştirdiği hayvan takımı. 400 kadar köpek cinsine bakın, hatta melez olan sokak köpeklerine bakın,sadıklığı görün, bazı insanlara köpek diyerek hakaret etmeyin bu hayvanlara.
kedi: nankörlük ve uğursuzlukla eşleştirilen hayvan takımıdır bu da. kendi halinde,inatçı bir hayvan bile olsa acaba nankör müdür, sahibinin yokluğunda yemek dahi yemeyen, istediğiniz kadar sepetleyin, evine geri dönen bu hayvan nankör müdür?
yılan: görünüşte korkunç olup, kendini savunmak için düşmanlarını zehirleyen bu hayvanı neden kötü kalpli olarak değerlendiririz, biz kendimizi savunmak için silahlar satın alıp,ordular kurmuyor muyuz? yılan mıyız o zaman biz?
son olarak merak ettiğim, hayvan dediğimiz insanlar,kavramlar acaba hayvanlık mertebesine yükselebilmiş mi? hatta cisimler bile... hayvan gibi entry gibi mesela, bir şey gereğinden fazla büyük olunca hayvan gibi mi olur?