bir dönem bizans ordusunda paralı askerlik yapmış ve batı anadolu'da türk katliamları yapmışlardır.
13.yy'da bizans imparatorluğu türk akınları ile mücadele etme amaçlı bir katalan lejyonu ile antlaşmıştır, bu birlik, osmanlı, karesi, saruhan, aydınoğulları beylikleri'nin bizans topraklarına ve ege adalarına yaptığı akınlar ve fetihler neticesinde bunları önlemekte güçlük çeken ve başarısız olan bizans imparatoru ii. andronikos palaiologos tarafından kiralanan roger de flore komutasındaki birliktir.
türk beylikleri'nin fetihleri sonrası anadolu'da toprağı kalmayan bizans'ın ticareti ve hammadde kaynaklarına erişimi önemli derecede sekteye uğramıştı.
marmara denizi'nin güneydoğusu tamamen osmanoğulları tarafından kuşatılmış, bizans bugünkü yunanistan ve trakya'nın bir bölümü ile sınırlı kalmıştı.
öte yandan marmara'nın güneybatısı da karesi'ler tarafından ablukaya alınmış, karesi beyliği oluşturduğu 70 parçalık donanmasıyla çanakkale boğazı ve kuzey ege'yi kontrolü altına almıştı.
hatta karesi türkleri bu donanma sayesinde yunanistan'ın kuzey ve doğu kıyılarına sürekli baskınlar yapmış, selanik şehri ve halkidikya'yı yağmalamışlardı...
orta ve güney ege'de ise saruhanlı ve aydınoğulları'nın donanmaları bizans'ın akdeniz ticaretine engel teşkil etmekteydi.
işte tüm bu gelişmeler olurken bizans katalan paralı askerleri'ni kapıdağ yarımadasına çıkardı ve bu katalan askerleri karesi topraklarını ve türk obalarını yağmalamaya başladı ve sivil halkı katletmekten de geri kalmadı.
katalanlar bir seferinde edincik dolaylarına yerleşen bir türk aşiretine saldırıda bulundu, çoğu savınmasız 5000 türk bu saldırıda katledildi.
hızını alamayan katalanlar saruhan topraklarına girerek alaşehir'i kuşattı lakin bir sonuç alamadılar.
bunun üzerine osmanlı, karesi ve saruhan topraklarında katalan paralı askerleri için bir "sürek avı" başlatıldı.
uzak diyarlardan ganimet ve kan uğruna türk yurtlarına gelen ve binlerce masumun kanına giren bu barbarlar anadolu'dan çıkamadı, son bireyine kadar avlandı ve ne hayal ettikleri ganimet ne de şan ve şöhrete sahip olamadan bu dünyadan göçüp gittiler...
işte katalan paralı askerleri'ne karşı birlikte hareket eden osmanlı ve karesi'ler birbirlerine yakınlaştı, bizans'a karşı "birlik olmak" gerekliliği idrak edildi ve takip eden süreçte karesi beyliği osmanlı'ya katılarak osmanlı'nın bir "devlet" olmasını sağladı...
türk tarihi'nin dönüm noktalarından birine binlerce kilometre öteden bilmediği diyarlara gelen katalanların da payı olması...ne garip...