Şehir içi otobüslerde genellikle şöför tarafından açılmayan kapıdır. Açılmayan bu kapı için her kesimden yolcu farklı tepkiler verir. Şöyle ki:
A Grubu Taşra ilçe yolcusu: (1. sesleniş)Kaptuan ourta kapıu. (2. sesleniş)Ourtua Kapıuuu! (3. Haykırış) Ouurta Kapıoooo... (inerken ana avrat küfürler otobüsün hareketiyle kulağınızdan uzaklaşır)
B Grubu Mücavir Alan içi ilçe Yolcusu: "Kaptaın orta kapıyı açar mısın?" (ilk çığırışta açılmaz) ikinci çığırışta: "Ourtuaa Kapııı!" devamında otobüsteki bir grup yolcu tarafından "orta kapıuu" sesleriyle bir dolu haykırış...
C Grubu Merkez ilçe Yolcusu: Şöför Bey Orta Kıpıyı açar mısınız? (Şöför duymaz) "Şöför Bey orta kapı!" (şöför duymaz hareket eder) heyecanla, kapıya sıkışmış gibi; "Ay, şöför bey, şöför bey!"
Tüm bunlar kitaplarda ve ansiklopedilerde yazan teorik şeylerdir. Bunun yanında pratikte bugün karşılaştığım olay ise Türk yolcusunun pedagojik yönünü de ortaya koyan bilimsel gerçekliği yansıtmaktadır.
Öğrencinin birinin açılmayan kapı için sessiz ve çekingen bir ifadeyle aşağıdaki diyaloğu "Şener Şen'in domatiz!"ini hatırlatmıştır:
Orta kapı her zamanki gibi açılmaz ve öğrenci genç:
- (sessizce)Kaptan orta kapı.
- (oldukça sessiz)Orta kapı,
- (çok sessiz ve ümidini yitirmiş bir tonla)Orta...
bu cılız seslenişi duyan yolculardan bir kısmı, hareket etmek üzere olan şöförü uyarmak yerine öğrenci gence dönüp; "hadi oğlum, biraz daha sesli, daha sesli!" diyerek gülümsetmiştir.
Sonuç olarak Türk yolcusu her zaman farklıdır. Bir gün o otomatik kapının çarpabileceği endişesiyle dikkatlidir. Şöförün üst kısmındaki uyarı levhalarını okuyarak işine, evine gider, yani kültürlüdür. Genlerinde yer etmiş olan "yaşlıya, hamileye, harp malulüne yer vermelisin" güdüsüyle hep mücadele eder. Ve verdiği mücadele, boynunu cama çevirirkenki yaşadığı çelişkiler de herkese yansır. işte bu çelişkiler yumağında açılmayan orta kapıya da nasıl tepki vereceğini bilemeyebilir. Bu durumda otobüslerdeki orta kapıların kaldırılması, ya da tek tuşla tüm kapıların açılıp kapanması, inecek yolcu bulunmayan ve bşluk dolduran yolculardan kapıya yaslanırken düşenlerinin de arkadan gelen diğer otobüsler tarafından toplanıp gidecekleri durağa kadar düşe kalka taşınması doğru olacaktır.
Saygılarımla, bol çukurlu yolların fatihi başkanlara, egosu yüksek ama maaşı düşük tutan padişahlara arzolunur.