edit. eğitim politikalarını eleştiri niteliğindedir.
edit. 1. paragrafı okuyup eksileyenlere, sonuna kadar oku yine eksile.
sayın başbakan. iktidara gelişinizin üzerinden 10 yıl geçti. bu 10 yıllık süreçte türkiye'nin hem ekonomik olarak, hem siyasi olarak gözle görülür şekilde ivme kazandıgı yadsınamaz bir gerçek. gerek darbecilere yargılama yolunun açılmış olması gerekse din eğitimi yönünde atılan adımlar kimileri tarafından eleştirilip samimi bulunmasa da bence mevcut şartlar içerisinde yeterli.
ama...
10 yıllık iktidarınızda ihmal ettiğiniz öyle bir konu var ki! türkiye'nin ekonomik göstergeleri trilyon dolarlarla da ifade edilse affedilemez.
eğitim...
okullaşma ve eğitim kalitesi olarak çeşitli icraatlar yapılsa da bunlar hiçbir zaman yeterli olmadı ve olmayacaktırda. malumunuz yakın zamanda klasik ezberci eğitim felsefesini bırakıp modern öğrenci merkezli, ilerlemecilik felsefesini temel alan yapılandırmacı bir eğitim programı benimsedik. bu programa göre "öğretmen" öğreten, belleten yani bilindik manasıyla öğretmen değil, öğrencinin öğrenmesinde, bilgiyi yapılandırmasında, bilgiyi yasantı ürünü haline getirmesinde rehber niteligi tasıyan bir role soyunduruldu. amenna, olması gereken bu.
fakat... benimsenen bu eğitim felsefesinin uygulama ayagı hep sakat kaldı. bu benimsenen felsefenin uygulanması ve maksimum verim alınması için gerekli olan okul ve sınıf şartları yerine getirilmedi. haliyle benimsenen programın uygulanması ve fayda sağlaması bir yana, klasik eğitim programlarına nispeten "öğrenme" fiili açısından bir gerileme mevcut. çünkü, benimsenen programda hazırlanan kitaplarda, bilgiyi sunmak yerine arastırmak, sınıf ortamında etkileşimli bir biçimde paylaşmak, tartısmak gerekmekte. büyük şehirlerin bazı okullarında ve özel okullarda bu mümkün olsa da, ülkenin % 99'luk kısmında sıkıntılar yasanmaktadır. doğuda birleştirilmiş ve kalabalık sınıflarda bu program nasıl uygulanabilir. doğu bir kenara batıda kalabalık sınıflarda nasıl uygulanabilir. bu sistemden maksimum verim alınabilmesi için, sınıf mevcudunun en fazla 18 öğrenciden oluşması gerekir ki, şu anda bu şartları tasıyan kaç tane sınıfımız ya da okulumuz vardır?
eğitimde okullaşma ve sınıf ortamında bu kadar sıkıntı varken, tablet gibi ütopik ve gereksiz bir uygulama ne kadar akıl karıdır sormak isterim? madem aktarılacak kaynak var derslik sayısı arttırılmalı. ileride şartlar uygun oldugunda gerekirse tablet uygulaması zaten getirilir. ama bugün okul ortamı bu sıkıntıları yasarken, benimsenen eğitim felsefesi ile sınıf ortamı arasında dağlar kadar fark varken, bu uygulama ancak ekonomiye birkaç milyar dolarlık kayıp ve eğitim için harcanan boş zaman olarak tarihe geçer.
kısa zamanda tablet yanlısınızdan dönmenizi temenni ediyoruz.
bunun yanı sıra, benimsenen felsefeye uymayan öğretmen profilleri var. 30 yıllık, 40 yıllık yası geçmiş ve hala klasik kafada olan öğretmenler var. yasları dolmasına ragmen hala emekli olmuyorlar. atanamayan öğretmenler konusunda bu fosil öğretmenlerinde payı var. 40 sene olmuş hala öğretmenlik yapıyorlar ve çoğu ders işlemeden seneyi idare ediyor. bunların acilen emekliye sevk edilmesi gerekmektedir.
milli eğitim bakanı eğitim fakültelerine öğrenci alımını kısıtlayacagız açıklamasından çok çok önce burada yazdıgım bir konuyu dile getirmek isterim (bkz: milli eğitim bakanına öneriler/#13202314) aklın yolu bir okudugunda kendi işinden baska bir işte çalışmak istemeyen bir kalabalık oluşturulacagına bu bölümlerin sayısı ve öğrenci adedinin sınırlanmasında fayda var. bunun yanı sıra öğretmenlik meslegi için emeklilik yasının bir kereye mahsus öne çekilmesi önerim var yakın zamanda bununda gerçekleşecegini umuyorum.
--spoiler--
Bir kereye mahsus öğretmenler için emeklilik yasını 4 yıl düşürsünler, ve emeklisi dolanlar hemen emekli edilsin...ayrıca eğitim fakültelerine belli bir süre öğrenci alınmasın ya da sınırlı sayıda öğrenci alınsın...Çok fazla kadro açılacaktır...yine öğretmene ihtiyaç doğarsa emekli öğretmenler ücretli olarak çalışsın..
--spoiler--
öz olarak, çılgın boğaz projesi, ülkeyi bölünmüş yollarla donatma projesi, tablet projesi evet önemli projeler. ama ihmal edilen "eğitim" hepsinden daha önemli.
kaynak sıkıntısı varsa belki popülist bir yaklaşım olacak ama türkiye şartlarına göre çok çok çok abartı maaslar alan bürokratların maaşlarında tenzilata gidilsin 15-20 bin tl maas alanlar var, tamam yaptıkları iş önemli ama aldıkları maas ülke sartlarının çok çok üzerinde,
kaynak2. yine bir meslek olarak algılanan milletvekilliği tekrar gözden geçirilsin, milletvekillerin maşş almalarına sözüm yok ama milletvekilliğinden emekli olmak gibi bir garabet var. bu garabete acilen son verilmeli. bir adam milltvekili olduysa daha önce hangi kuruma baglı olarak sigortası yatırılıyorsa aynı şekilde devam etsin. hem 3 yılda kim emekli olabilmiş ki milletvekili olsun. böyle bir hakkı kim veriyor.
kaynak3. her yıl bahar aylarnda belediyelerin el birliğiyle başlattıkları kaldırım taşı döşeme senliklerine bir son verilsin. dünyada bu ülke kadar tası yerinden oynatan baska belideyeler var mı gerçekten merak içerisindeyim. belediyelerin buralara aktarılacak kaynakları okul ve derslik yapmaya harcamaları sağlanmalı.
kaynak4. her yıl milli eğitim müdürlüklerince okullara belli miktarlarda ödenekler yollanır. bu ödenekler yıl sonuna kadar kullanılmaz, hesapta tutulursa, okulun bir ihtiyacı olmadıgı için ertesi yıl bu okula ödenek çıkarılmaz. okul müdürleri de bu ödenekten mahrum kalmamak için yıl sonunda tamirat, boya gibi gereksiz ıvır zıvıra para dökmektedirler. ve her yıl milli eğitime ödenek olarak ayrılan milyonlarca tl bosa heba edilir.
netice itibariyle devlet sizin elinizde. devletle hiç alakam olmadıgı halde, kaynak kalemleri hakkında sıfır bilgim olmasına ragmen, lüzumsuz yere harcanan bir kaç kalem ben buldum. siz isterseniz bu ülkeye her yıl milyarlarca tl tasarruf ettirebilirsiniz. mühür siz de süleyman sizsiniz.