Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Kurul'un ticaret ve kalkınma alanında temel organıdır. UNCTAD özellikle kalkınmakta olan ülkelerde iktisadi büyümeyi ve kalkınmayı hızlandırmak maksadıyla 1964 yılında Cenevre'de yapılan birinci oturumun sonunda Daimi Hükümetlerarası bir organ olarak kurulmuştur. UNCTAD yüklendiği sorumluluklarını; politika analizleri, hükümetlerarası görüşmeler, ülkelerin izlenmesi, uygulamalar ve teknik işbirliği gibi yöntemlerle yürütmektedir.
Kurulduğu günden beri UNCTAD barışçıl, ihtilafsız ve karşılıklı yarar ilkelerine dayalı olarak büyümeye dayalı, adil bir uluslararası ticaret ve ekonomik düzen kurmaya çalışmaktadır. 1990'lı yılların başlarında kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarına ve uluslararası ticaretin geliştirilmesine yönelik olarak, yeni bir dizi eylemlerin yapılması gerektiği hususunda görüş birliği doğmuştur. Bu konsensus, UNCTAD'ın VIII. konferansında tesbit edilmiştir. Konferansta, Cartagena Anlaşması kabul edilmiştir.
Cartagena Anlaşması; kalkınma sürecini hızlandırmak maksadıyla finans, ticaret, mal ve hizmetler alanlarında uygulanacak ulusal ve uluslararası düzeyde kuralları ve politikaları tesbit etmektedir.
ÜYELER
188 üye ülke bulunmaktadır; Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Andora, Angola, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Beyaz Rusya, Belçika, Belize, Benin, Bhutan, Bolivya, Bosna Hersek, Botswana, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkına Faso, Burundi, Kombodya, Kamerun, Kanada, Kapa Verde, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çad, Şili, Çin, Kolombiya, Komoros, Kongo, Kosta Rıka, Fildişi Sahilleri, Hırvatistan, Küba, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dijiboti, Dominik, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Mısır, El Salvador, Ekvatoral Gine, Eritre, Estonya, Etyopya, Fiji, Finlandiya, Gabon, Gambiya, Gürcistan, Almanya, Gana, Yunanistan, Grenada, Guatemala, Gine, Gine-Bisau, Guyana, Haiti, Holy Sea, Honduras, Macaristan, izlanda, Hindistan, Endonezya, iran islam Cumhuriyeti Irak, Irlanda, israil, italya, Jamayka, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Kırgız Cumhuriyeti, Lao Halk Demokratik Cumhuriyeti, Letonya, Lübnan, Lesoto, Liberya, Libya, Lihenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Magadaskar, Malavi, Malezya, Maldivler, Mali, Malta, Marshall Adaları, Mauritanya, Mauritus, Meksika, Mikronezya Federatif Devletleri, Mongolya, Fas, Mozambik, Myanmar, Nabibya, Nepal, Hollanda, Yeni Zelanda, Nikaragua, Nijer, Nijerya, Norveç, Umman, Palau, Pakistan, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Rusya Federasyonu, Ruanda, St. Kitts ve Nevis, St. Lusya, St. Vinsent ve Grenada, Samua, Sao Tome ve Principe, Suudi Arabistan, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Singapur, Slovakya, Solvenya, Solomon Adaları, Somali, Güney Afrika, ispanya, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Swaziland, isveç, isviçre, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Togo, Tonga, Trınıdad ve Tobago, Tunus Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, ingiltere, ABD, Uruguay, Özbekistan, Vanuatu, Venezüella, Vietnam, Yemen, Yugoslavya, Zaire, Zambiya, Zimbabve.
Bu Devletlere ilave olarak 104 hükümetler arası organizasyon ve 163 gayrı resmi örgüt UNCTAD'ın çalışmalarına gözlemci sıfatıyla katılmaktadır.
YAPI
Konferans, Örgütün en yetkili birimidir. Olağan olarak dört yılda bir Bakan düzeyinde, uygulanacak başlıca politikaları tesbit etmek ve çalışma programına karar vermek üzere toplanmaktadır. 1964 yılından beri toplam sekiz toplantı yapılmıştır. En son yapılan toplantı Kolombiya'nın Cartegana kentinde Şubat 1994'te yapılmıştır, gelecek toplantının 1996 yılı içerisinde yapılmasına karar verilmiştir.
Ticaret ve Kalkınma Kurulu (TDB), UNCTAD'ın yürütme organıdır, yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar'da toplanmaktadır. TDB, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) aracılığı ile rapor vermektedir.TDB'nin 1992 yılında 4 yıl görev yapmak ve aşağıdaki konularla ilgilenmek üzere kurulan 4 adet Daimi Komitesi bulunmaktadır;
Ürünler; Yoksulluğu Azaltma, Kalkınmakta Olan Ülkeler Arasında Ekonomik işbirliği, ve Gelişen Hizmet Sektörleri (Hizmetler, Gemicilik, Sigorta). Ürünler Daimi Komitesi’nin, Hükümetlerarası Tungsten Uzmanlar Grubu ve Hükümetlerarası Demir Uzmanlar Grubu olmak üzere iki alt organı bulunmaktadır. Gelişen Hizmetler Daimi Komitesinin ise bir alt organı bulunmaktadır; Hükümetler arası Limanlar Uzman Grubu.
Ayrıca 1994 yılında ticaret, çevre ve kalkınma konularında üç adet Ad Hoc çalışma grubu kurulmuştur. Bu gruplar tarafından yürütülen çalışmalar 1996 yılında yapılacak olan Konferansta değerlendirilerek faliyetlerine 1996'dan sonra da devam edip etmeyecekleri karara bağlanacaktır. Diğer ana organlar arasında Tercihler Özel Komitesi ve Hükümetlerarası Kısıtlayıcı işletme Uygulamaları Uzmanlar Grubu bulunmaktadır.
Mayıs 1993'te toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, UNCTAD Sekreterliğine bağımsız hizmet veren iki organın sorumluluğunu vermiştir; Çokuluslu Şirketler Komisyonu (yakın zamanda adı, Uluslararası Yatırım ve Çokuluslu Şırketler Komisyonu olarak değiştirilmiş ve UNCTAD'ın Ticaret ve Kalkınma Kurulu’na bağlı bir alt birim haline getirilmiştir) ve Bilim Teknoloji Kalkınma Komisyonu. Hükümetlerarası, Uluslararası Muhasebe Standartları ve Raporlama Uzmanlar Grubu, Uluslararası Yatırım ve Çokuluslu Şirketler Komisyonu'na bağlı bir alt birim olarak faaliyet göstermektedir.
UNCTAD Sekreterliği, Birleşmiş Milletler Sekreterliği'nin bir parçasını oluşturmaktadır. Cenevre'deki merkezde 480 personeli bulunmaktadır ve bir Genel Sekreter tarafından idare edilmektedir. Carlos Fortın (Şili) 1994 yılından beri Genel Sekreter olarak görev yapmaktadır. UNCTAD'ın yıllık faaliyet bütçesi Birleşmiş Milletler bütçesinden ayrılan ve yıllık tutarı yaklaşık 55 milyon ABD doları olan bir meblağdır. Teknik işbirliği faaliyetleri bütçe-dışı kaynaklarla finanse edilmektedir ve 1994 yılında yaklaşık 20 milyon ABD Doları tutmuştur.