bir kitap değildir sadece. içinde yaşatır insanı.
ne yazsanız ne söyleseniz azdır bu eser için övgüler az kalır. türk edebiyatının en iyi romanlarındandır. yazılmış köy romanlarının en iyisidir belki de.kır abbas karakterinin kalkıp elini öpesiniz gelir bir köyde yaşıyordur o hala. türkiye bırakın 21. yüzyılını yaşasın istanbul'un bir çok semti bırakın avrupa şehirlerine eş değer olsun, bırakın avrupa birliği kapılarında yatsın ülkem, gerçek türkiye 40'larda 50'lerde kalmıştır ve roman size fotoğrafları zihninizde oluşturarak gösterir gerçeği.
umudun öyküsüdür ve umutsuzluğun, eğitimin ve cehaletin, kimlerin cahil doğup en iyi idadilerde okusa da cahil kaldığını gösterir. ve kimlerin alim doğduğunu bilgin doğduğunu...
devlet içinde devletsizliği gösterir kitap yeri gelir bir köy muhtarı ordinaryus kafalı bir cumhuriyet başkanı olurken bir kaymakam vekili sokak köpeği kadar ucuzlaşır.
devlet baba neden sevmedin fakir baykurt'u çünkü halktan olduğu için , cevabını verir bize.
ve gözyaşları ile biten, kafada bitmeyen, bitmeyecek olan unutulmaz eserdir. mezarının başına gidip ayakta alkışlanılası insandır fakir hoca... böyle bir eser bırakması belki de en büyük armağandır aldığımız.