Darwin, 1859 yılında yayınladığı Türlerin Kökeni kısa-isimli kitabında, canlıların Darwin'in keşfettiği ve tanımladığı "Doğal Seçilim" adlı bir doğa gerçeğinin etkisi altında nasıl değişebileceğini, farklılaşabileceğini, türlerin yeni türlere ayrılabileceğini yani kısaca, evrimin nasıl gerçekleştiğini tüm Dünya'ya ilan etti.
Keşfi, Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük bilimsel keşiflerinden biri olarak nitelendirildi ve tüm Dünya'da yankı uyandırdı. Bilim insanlarının kendi inceleme ve araştırmaları sonucunda Darwin'in haklı olduğunu görmeleri ve Dünya'daki bilim insanlarının %95'inden fazlasının Evrim Kuramı'nı ve tüm içeriğini bilimsel bir gerçek olarak kabul etmeleri uzun sürmedi.
Darwin, bir bilim insanından beklenen dürüstlüğü ve açıksözlülüğü göstererek kendi keşfindeki zorlukları, güçlükleri ve açıklayamadıklarını anlatan uzun bir bölümü kitabına ekledi ve Dünya ile paylaştı. Bilim insanları bunları da değerlendirdi ve cevapların neler olabileceğini sorgulamaya başladılar.
Ancak her bilimsel gelişimin olduğu dönemde olduğu gibi, yine bilim, akıl ve mantık düşmanları ve çoğunlukla cahil kesimden olan kitleler, şahsi ve güvenilmez inançları doğrultusunda bilimi reddettiler ve Darwin'i karalama kampanyası başlattılar. Fikirlerini küçümsediler, hiçbir bilimsel tabanı olmayan iddialarla bilimden uzak halkın aklını zehirlemeyi hedeflediler.
Ancak insanoğlunun keşfettiği tek gerçeğe ulaşma aracı olan bilim ve onu kullanmayı öğrenebilmiş bilim insanları, Darwin'den sonra 200 yıl boyunca Evrim Kuramı'nı incelediler, eksik ve artılarını ortaya döktüler ve Evrim ile ilgili gerçekleri ortaya koymaya başladılar; ve bu çabaları halen sürüyor ve sürecek.
Bu 200 yıllık zaman diliminde, Darwin'in Evrim konusundaki tüm iddialarının bilimsel gerçekler olduğunu fark ettiler. Darwin, ufak tefek ve kuramını pek de ilgilendirmeyen birkaç kalıtım fikri haricinde asla yanılmamıştı. Üstelik kalıtım yasaları da Darwin'den kısa bir süre sonra keşfedildi ve Evrim bir zafer daha kazandı. Ve bu 200 yıllık zaman diliminde, Darwin'in kitabında "zorluk, güçlük, bilinmezlik" olarak bahsettiği tüm soru işaretleri bilimsel cevaplarını buldu ve her birinin Evrim Kuramı'nı %100 desteklediği keşfedildi.
Yani bilim, her zaman olduğu gibi, yine kazandı.
BBC'nin bu harika belgeselinde ise, Darwin'in kafasındaki soru işaretlerini ve 19. yüzyılda bilinmeyen ancak 21. yüzyıla kadar olan sürede keşfedilen ve Evrim'i sürekli olarak destekleyen bilimsel gerçekleri ve 19. yüzyılda ortaya atılan bu bilimsel zaferin günümüzdeki modern teknikler ve bilgilerle nasıl yorumlandığını ve bu zamana kadar nasıl güçlendiğini göreceksiniz.