reinforcement

entry7 galeri
    7.
  1. öğrenme psikolojisinde pekiştireç olarak geçer. bir davranışı gerçekleştirmek ya da devamlılığını sağlamak için verilen ödüllerdir. negatif/olumsuz ve pozitif/olumlu olmak üzere ikiye ayrılır. her iki pekiştireç de davranışı sürdürmeye ya da gerçekleştirmeye yöneliktir. isimdeki negatif ön sözcüğü yanıltmamalıdır. davranışı kaldırmak için olduğu anlamına gelmez.

    olumlu pekiştireç dediğimizde akla davranışın ardından hoşa giden bir uyaranın(appetitive stimulus) sunuluşu, olumsuz pekiştireç dediğimizde de davranışın ardından hoşa gitmeyen rahatsız eden uyaranın(aversive stimulus) ortadan kaldırılışı gelmelidir.

    otizmli bireylerle çalışırken de pekiştireçler kullanılmakta. olumlu pekiştireç eğitimcilerin kullandığı bir yöntem. yönergeyi gerçekleştirmeleri halinde onlara sevdikleri bir ödül sunuluyor. fakat bu her bağımsız gerçekleştirdikleri davranış için geçerli. burada önemli olan ödüllerin çekiciliği. örnek verecek olursak pamuk şeker ve çikolatanın çocuğun öğrenmesi ve yönergeleri tamamlayabilme başarısı üzerindeki etkisi farklı olabiliyor. bir çocuk pamuk şeker beklerken daha düşük istek duyduğu çikolatayı gördüğünde, çikolata onun için pekiştireç özelliği kazanmış olmuyor. öğrenmeyi sağlamak için daha güçlü olan pamuk şekere ihtiyacımız var.
    0 ...