jön türk devriminin ardından kasım 1908 de istanbula yerleşmiştir. uzun yıllar boyunca özellikle 1905 devriminden sonra çarlık yönetimine karşı verdiği sonucsuz mucadelesi ve osmanlıda 1908 temmuzunda ilan edilen basın özgurlugu serbestliği rusyayı terk etmesinde etkili olmuştur. 1909 yılının başında jön turk döneminin ilk milliyetci örgutu turk derneğini kurdu. dernek genel anlamıyla akçura'nın 1904 senesinde yayınlamış olduğu Üç tarz -ı siyaset anlayışı içerisinde ideolojik cercevesini oluşturdu. turk milliyetciliği osmanlı içerisinde yaygın bulunmadığından dolayı ihtiyatlı davranan akçura dernek başkanlığına fuat raifi , fahri başkanlığa da osmanlı hanedan uyesi yusuf izzettin'i getirdi. dernek uyelerinin çoğunluğunu darulfunun cevresi oluşturmakla beraber rusyada bulunan yada rusyadan gelen uyelere de sahiptir. hatta ermeni kökenli olan agop boyacıyan da dernek uyesidir.
yusuf akçura osmanlı içerisinde turk birliğini temel alan, turk ırkına dayanan bir turk ulusal hareketi oluşturabilmek için kurduğu dernek bir çok farklı düşünce akımının karşılıklar içerisinde birarada yer almasına rağmen özellkle osmanlıcanın ıslahına dayalı geniş bir kampanya yurutmuştur.
akçuranın turk milliyetciliği, panturkizm anlayışı cercevesinde turklerin yaşadığı her coğrafyanın, her boyun ortak bir devlet altında bulunmasına dayanmaktaydı.
yusuf akçuranın siyaset temelini oluşturan üç tarzı siyaset makalesi aslında kendi yakın arkadaş cevresinde bile fazlası ile gercekten uzak bulunmaktaydı. ozellikle ahmet ferit ''osmanlı ulusu kavramının rededilmesi tezini kabul etmiyor, osmanlı yönetiminin,butun turk sınırlarını veya uyruklarını koruyamayacağını ve sınırları içinde yaşayanları turk yapamayacağı konusunda''itirazlarını ifade ediyordu.
akçura, panturkizm anlayışı cercevesinde etkili olduğu cevrelerde osmanlı imparatorluğunun yayılmacı anlayışına görüşleriyle temel dayanak oluşturdu. enver paşanın bu hayaller ile girdiği savaş, imparatorluğun yıkımına davetiye çıkarıdı.
cumhuriyetin ilanı ardından turan anlayışını terk eden yusuf akçura, istanbul milletvekilliği ve turk tarih kurumu başkanlığı görevini ölüme değin sürdürdü.