--spoiler--
Kesintisiz temel eğitim, çocuklara en azından liseye başlayana kadar ortak bir öğretim programı ile eğitim sunulmasıdır. irlanda dünyada 8 yıllık kesintisiz eğitim verilen tek ülke değil. ABD, ingiltere, Fransa vb. ülkelerde ilkokul ve ortaokul ayrımı var ama öğrenciler 16 yaşından önce eğitim programları arasında seçim yapmaz.
--spoiler--
yani ne diyor, kesintisiz eğitim ismi bile yalan çünkü 4+4+4 ile 5+4=9 yaşında çocuğun (ya da ailesinin çocuğun gelişimine bakarak) meslek seçimi yapması bekleniyor.
--spoiler--
5 yaşındaki çocukların birçoğu henüz ilkokula gitmeye hazır ya da okuma-yazma becerilerini edinebilecek durumda olmayabilir. Anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayacak olan çocuklar, yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadan ilköğretimde sunulan becerileri edinememe riski var.
--spoiler--
6 yaşını doldurup ilkokula başlayan çocuklar bile bir çok zorluk çekmektedir. 5 yaşını yeni bitiren bir çocuk tuvalet eğitimini bile tam olarak tamamlamamıştır. öğretmenler, eğitmen değil bakıcılık yapacaktır bu durumda.
--spoiler--
Şu an ortaokula nasıl bir geçiş ve bu süreçte nasıl bir seçme sistemi olacağı belirsiz.
--spoiler--
belirsiz bir konuda "bu kesin doğrudur, yasalaşsın" demek mi doğru, "bir dakika kardeşim, önce şunu ve benzer konuları bir netleştirin, ne bu acele?" demek mi yanlış?
--spoiler--
ilköğretim, temel becerileri edinme çağı. Çocuklar toplumsal yaşama en iyi biçimde katılabilmek için Türkçe ve matematik becerileri kazanmalı, fen ve sosyal bilgiler edinmeli, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeli ve ingilizce öğrenmeli. Programlar temel eğitimin ağırlığını azaltarak mesleki ya da dini yönlendirme ve eğitime ağırlık verirse, çocukların temel becerileri edinmesi zorlaşır. Seçmeli dersler, "yetenek ve gelişimlerine" verilecek denmesine karşın henüz yetenekleri tam olarak şekillenmemiş ki bu durum tamamı olmasa da öğrencilerin çoğunluğu için geçerliöğrencilerin yanlış derslere yönlendirilme olasılıkları var 9-13 yaş çocuk gelişiminin henüz oturmadığı bir yaş aralığı. Özel gereksinimli ve risk altındaki çocuklar için de sakıncalar doğabilir.
--spoiler--
bu sistemde geçen yaş aralıklarında mesleki yönlendirme, seçme işi yanlış!!!
--spoiler--
Yeni düzenlemede zorunlu yapılmayan okul öncesi eğitim neden önemli?
Bireyin yaşam boyu edineceği becerilerin temeli okul öncesi dönemde atılır. Gerekli becerileri edinerek okula hazır başlayan çocuklar okul ortamındaki beklentileri daha kolay karşılarlar. ilköğretime hazırlık kapsamında okumayı ve yazmayı öğrenmek ve matematiksel işlemleri yapabilmek için gerekli sözel ve sayısal becerilerin çocuklara kazandırılması ancak okul öncesi eğitimle gerçekleşir.
Okulöncesi eğitim, en çok, yoksul ve daha az eğitimli ailelerin çocukları için yararlı. Bu çocuklar okulöncesi eğitim aldıklarında daha iyi koşullara sahip ailelerin çocuklarının bilişsel becerilerine yetişiyorlar. Böylelikle ilköğretime eşit koşullarda başlama olasılıkları artıyor. Şu anda ailelerden ayda 50-200 TL arasında ücret alınıyor ve bu yoksul aileler için engel oluşturuyor. Zorunlu olursa bu ücret alınmaz ve herkes çocuklarını okulöncesi eğitime gönderebilir.
--spoiler--
yaşı küçültürken okul öncesi eğitimi niye zorunlu yapmıyorsun? tamam yine 5 yaş olsun ama önce 1 yıl okul öncesi eğitim verilsin. böylece yoksul ailelerin çocukları da diğer çocukların becerilerine erişebilsin.
özet: bu sadece chp'nin rahatsızlığı değil, aklı başında herkesin rahatsızlığıdır.