Gırgır, balıkçılıkta oldukça önemli bir ağ çeşididir. Gırgır ağları alttan büzülen çevirme ağlarıdır. Ülkemizde toplam olarak avlanan su ürünlerinin % 80 - % 90' ı gırgır ağları ile sağlanmaktadır.
Gırgır ağlarının derinliği ve uzunluğu gece veya gündüz, tek gemi veya çift gemi ile çekilip çekilmeyeceğine bağlı olarak farklılık gösterir. Genel olarak, gırgır ağlarında ağ boyu 150- 1000 metre, ağ derinliği 25- 150 metre arasında değişir.
Gırgır ağı; mantar yaka ve sardan, tor ağ, torba ( bocilik) , kurşun yaka ve sardan, mapalar ve istinga halatı ve peçe bölümlerinden oluşur.
Gırgır ağları 12- 100 metre uzunluğundaki teknelerde kullanılır. Gırgır teknesi teknik yapı açısından; manevra kabiliyetinin yüksek olması için boy kısa, statik denge için boy uzun tutulur. Tekneye fazla güverte yüksekliği verilmez ve mümkün olduğu kadar ağırlık merkezi aşağı çekilir. Tekne kıçı ayna kıç, karpuz oturma şeklindedir. Bir gırgır takımında 3 yardımcı tekne ( 5- 12 m boylarında) yer alır.
Gırgır ağları avladıkları balık çeşidine göre isimlendirilir.
hamsi gırgırı: ağ göz açıklığı 6.5 mm
sardalya gırgırı: ağ göz açıklığı 12 mm
palamut gırgırı: ağ göz açıklığı 32- 38 mm
orkinos gırgırı: ağ göz açıklığı 25- 28 mm
Gırgır ağının çalışma prensibi; balık sürüsünün echosounder ( balık bulucu cihaz) veya ışık ile tespit edilerek, etrafının bir halka şeklinde ağdan yapılmış bir set ile çevrilmesine, daha sonra ağın alt kenarında bulunan kurşun yakanın halatlarla büzülerek bir ağ havuzu şeklinde kapatılması esasına dayanır.