bhopal felaketi

entry4 galeri
    1.
  1. Fazla bilinmemesine rağmen Çernobil Felaketi'nden bile korkunç sonuçları olan bir endüstriyel kazadır. 3 Aralık 1984 tarihinde Hindistan'ın Bhopal kentinde ABD'li Union Carbide şirketine ait böcek ilacı fabrikasından çok zehirli bir gaz olan 40 ton metil isosiyanat şehre yayılır. Bu kaza sonucu zehirlenerek 18.000 kişi ölür. Bunun yaklaşık 10 katı kadar insan da zehirlenerek sakatlanır. Ölümlerin bu kadar çok olmasının bir sebebi de zehirlenmelerin ilk olduğu saatlerde fabrika yetkililerin ticari sır oldukları gerekçesiyle buna sebep olan gazın "amonyak" olduğunu söylerek gerçeği saklamalarıdır. Union Carbide firması bu olay sonrası 470 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldıysa da bu paranın çok az bir kısmı felaketin mağdurlarına ulaşabildi. Hayatta kalanlar tarafından paylaşıldığında kişi başına yaklaşık 500 dolar gibi bir meblağ düşmüştür.

    Bu felaket sonrası açılan dava tam 26 yıl sonra sonuçlandı ve şirket yetkililerine 2 yıl hapis cezası verildi. Bu davaya ek olarak Union Carbide firmasının sahibi Warren Anderson hakkında açılmış ikinci bir dava halen devam etmektedir. Warren Anderson kazadan sonra Hindistan'a gelince çok kısa süreli ve göstermelik bir tutukluluk süresi yaşadıktan sonra Hindistan'ı terk etmiş ve bir daha geri dönmemiştir. Union Carbide firması daha sonra Dow Chemical Company adlı bir şirkete satılmıştır. Bu firma bugün aynı yerde faaliyetlerine devam etmekle birlikte kazazedelerle iletişime bile girmeyi reddetmektedir.

    Bu felaketin sebebi depolanmakta olan metil isosiyanat gazının içine demirle birlikte suyun karışarak tepkimeye girmesi ve patlamasıdır. Bununla birlikte fabrikanın böylesi bir felaketi önlemek için yapılmış gaz temizleme kulesi, alev kulesi ve acil durum su sisteminin hiçbiri çalışmıyordu. Şirket, yanlış pazarlama stretileri sonucu personel indirimine girmişti ve uzun zamandır bozuk olan kontrol sistemlerinin bakımından sorumlu olan müdür de bunlardan biriydi.
    9 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük