sokağa çıkıp sorduğun 45 yaş üstü insanlar için zor olabilir.
çünkü;
1.bu kişi eğitim almamış olabilir,
-bu ülkede 45 yaş üstü okur-yazar oranı ne?
-bu ülkede 45 yaş üstü olup en az lise eğitimi almışların oranı ne?
-bu ülkede 45 yaş üstü olup üniversite okuyan kaç kişi?
2.günlük hayatı takip etmeyen biri olabilir.
3.siyasetle uzaktan yakından alakası olmayabilir.
ama bu işin eğitimini alan biri için hatta onu geçtim eğitimin almasa dahi bu soruyu cevaplayamaması acı. belki bu kız sadece bir örnek böyle kaç insan vardır acaba?
onu geçtim, bu yarışmaya katılıp bilmem nerede doktora yapmış tıp fakültesi öğrencisini de gördük. bu ülkede eğitim alanda almayanda aynı çünkü kültürsüz boş yetişiyoruz. ha ben çok kültürlüyüm demiyorum ama elimden geldiğince bir şeyler takip etmeye çalışırım, uğraşırım. ama tıpa giden derslerden kafasını kaldırıp bu yaşadığım, anasını siktiğimin dünyasında ne olmuş demiyor. özel üniversiteye giden muhtemelen boş boş gezmekten etrafına bakıp nerede yaşıyorum, ne oluyor bu ülkede, dünyada demiyor.
aslında şu tabloya bakıp en çok üzülmesi gereken, mecliste 4+4+4 eğitim sistemini tartışan kişiler. hani sorun 4+4+2, 8+4 veya 4+4+4 değil, sorun hangi kombinasyonu denersen dene verdiğin eğitimdedir.
devlet üniversitesine giden ders çalışır, çalışmayan kahvede, cafede, orda burda takılır. düşüncesi üniversiteyi bitireyim, iş sahibi olayımdır. bunu yapmak için gireceği sınavlardır; kpss, üds, tus, dus, kpds*. özel üniversiteye giden zaten babamın parası var, işim hazır neyleyim kültürü eğlenmek dururken.
sözün özü bir yerlerde yanlışlık var. ancak kimse bununla uğraşmayıp zaten içinden çıkılmaz halde olan eğitim sisteminin değişmesi için uğraşıyorlar sene hesabı yapıyorlar ama o seneleri doldurmak kimsenin umrunda değil.
kendi adıma * lisede ne öğrendik? hiçbir şey koskoca sıfır, neden? öss var amk ne işim var kitap okumayla dünyayla. üniversiteye gelirsin sınıfı geçmek sonra iş sahibi olmak için gireceğin tonlarca sınav, ne işim var kitap okumayla dünyayla. ha bari dünyayla kitap okumayla işimiz yok bari gittiğimiz okulda mesleğimize bölümüze yönelik bir şeyler öğrenelim desen, o da yok. kendi okuduğum okul ve aldığım eğitim adına konuşayım bunu anlatırken; sınavdan önceki gece sorular ve notlar ezberlenir sınava girilir çünkü iş sadece köprüyü geçmektir bir şeyler öğrenmek değil.
uzun lafın kısası, trt'de ismini hatırlamadığım bir adamın programı vardı, hayatımız sınav. *