bazılarını üzen bazı kişileri de "ama ben yazarın emeğin hakkını verdim.." diyerek üzmeyen durumdur.
aslında bu çok eski bir mevzudur ve konuyla ilgili tartışmalar ciddi anlamda ilk kez amerika'da 1800 lü yıllarda yaşanmıştır.
ilk zamanlar basılı yayınlar için yazarların telif hakları yoktu yayın dünyasında çünkü bilgiye erişim herkesin hakkı ve toplumun gelişmesi için de gerekli olarak görülmekteydi. yazarların o zamanlar yayınlarından aldığı şey entelektüel bir tatmindi ve toplumsal olarak insnalara bir şeyler öğretiyor olmanın verdiği haz.
yılalr geçtikçe abd'de iyice gelişen kapitalizm her şeyden bir şekilde para kazanabilme yolunda ilerlerken bu yayıncılık işine el atmaya başladı ve büyük bir lobi çalışması başlattı telif hakları ile ilgili.
sermayenin tezi bugün herkesin bildiği ve doğal saydığı telif haklarının yazara ait olduğuydu ancak bu durumda bilgiye erişimin güçlü sermaye gruplarının eline geçme riski büyüktü ve çok şiddetli tartışmalar yaşandı ama sonunda yılalrca süren mücadele sonunda sermaye kazandı ve yazarlara telif hakkı ödeyerek yayın haklarını satın almaya başladı böylece sonunda aslında ne yazarın ne de okurun çıkarına olmayan parsanın büyüğünü yayın evlerinin aldığı sistem oluştu.
geçen zaman içinde buradaki pazarı gören ve bundan iştahlanan pek çok yazar da oluştu yani bildik arz-talep olayı.
bugün bnzer tartışmalar internet yayıncılığında yaşanmaktadır ve bu açıdan bakıldığında büyük bir tehlike söz konusudur bilgi ve paylaşımı adına.
burada dikkat çekmek istediğim husus yazarın yani bilgiyi üretenin emeğinden kazanç elde edip etmeemsi değildir söz konusu olan sermayenin bu noktada ki tahakkümüdür. internet bu çıdan ilk başlarda ve kısmen hala bilgide özgürlük gibi görünse de aslında artan hızla kısıtlama çalışmaları yürütülmekte. sermayenin bugün bu konuda bstırmıyorsa o da internetin onlar için yeterince yaygınlaşıp yeterli bir yoğunluğa ulaşamamış olmasıdır gün gelecek internette herkes inanılmaz bir denetim altına alınıp hemen hemen tüm eriştiği sayfalar için ücret ödeyecektir. belki bu çok cüzi görünecek fakat bunu denetleyen firmalar inanılmaz karlar elde edeceklerdir.