alparslan türkeş

entry1300 galeri video22
    28.
  1. "o sahne daha dün gibi gözümün önünde... 1981 yazıydı. gazeteci olarak mamak'taki askeri mahke­mede siyasi duruşmaları izlemekle görevliydim.

    12 eylül'den yaklaşık bir yıl sonra, ağustos ayında mhp davası baş­layacaktı, tam 587 sanık vardı. 4. kolordu sahasın­da bu kadar sanığı alabi­lecek salon olmadığından, mhp'liler için 1200 kişilik özel bir mahkeme salonu yaptırılmıştı. 945 sayfalık iddianamede türkeş'le 219 dava arka­daşı için idam isteniyor­du. suçlama, "devletin tek kişi tarafından yöne­tilmesi amacıyla ahaliyi birbiri aleyhine silahlandırarak toplu kıyıma yönlendirmek"ti.

    türkeş dışında bütün sanıklar salona alınmışlardı.

    saat 9'a 3 kala türkeş, üzerinde lacivert bir takım elbise ve elinde siyah bond çanta ile kapıda göründü. o anda, salonu doldu­ran, saçları kazınmış yüzlerce mhp'li birdenbire ayağı fırlayıp hazırola geçtiler. türkeş, kendinden emin adımlarla sanık sandalyesine doğru yürürken hiç beklen­medik bir şey oldu.

    sanıklar hep bir ağızdan ve salonu çın­latan dev bir koro halinde istiklal marşı'nı söylemeye başladılar.

    avukatlar, dinleyiciler, gazeteciler aya­ğa kalkmak zorunda kaldılar. o sırada salona giren mahkeme heyeti ve savcı için de zor bir durum ortaya çıkmıştı. otursalar oturamıyor, salonu oturtamıyor, ister istemez saygı duruşunda marşın bitmesini bekliyorlardı.

    türkeş, çok kurnaz bir kararla, hem mahkeme heyetini, kendi örgütü karşısın­da ayağa dikmeyi başarmış, hem de "ülke­ye asıl sahip çıkanların yargılandığı" mesajını bütün ülkeye, en anlamlı şekilde ulaştırmıştı. dönemin askeri yönetimi bu eyleme yayın yasağı koydu, ama o sahne, o gün orada olanların belleklerinden yıl­larca silinmedi..."

    ...

    "malazgirt savaşı'nı türklerin ermenilerle birlikte kazandığını biliyor muydunuz?
    "istanbul'un alınmasında ermenilerin yaptığı kahramanlıklardan haberiniz var mı?
    "çanakkale'de mustafa kemal'in yanında savaşan ermeni askerlerin adlarını biliyor musunuz?
    "atatürk'ün bugün kullandığımız alfabeyi ermeni dil bilgini agop martayan'a hazırlattığını ve sonra ona dilaçar soyadını verdiğini biliyor muydunuz?"
    son bir soru:
    bir ermeni dostuna bu soruları soranın, alparslan türkeş olduğunu biliyor muydunuz?
    O türkeş'in, 600 yıllık türk-ermeni dostluğunu diriltebilmek için ermenistan devlet başkanı petrosyan'la buluştuğunu, ermeni askerlerin azeri topraklarından çekilmesi şartıyla ermenistan'la diplomatik ilişki kurulmasını savunduğunu ve 1915'te ölenlerin anısına, türk-ermeni sınırına bir anıt dikilerek ermenistan'a bakan yüzüne türkçe, türkiye'ye bakan yüzüne ermenice "verdiğimiz acılardan dolayı üzgünüz" diye yazılmasını bile düşündüğünü biliyor muydunuz?
    bu tavırdan bugünün milliyetçilerinin alacağı bir ders yok mu?"

    (bkz: can dündar)
    107 ...