söykü dergisi sayı 3 daktilo

entry61 galeri video1
    15.
  1. - anneler yalan söylemez;

    kimi hikayelerde o derece büyük bir samimiyet vardır ki sizi daha ilk paragrafta, peluj bir battaniye gibi sıcacık sarıp sarmalayı-verir. yazarın yüreğinden kopup-gelen hissiyatı, mantık süzgecinden dahi geçmeden kaleminden kağıda dökülür. bir yazar; çocukla-çocuk, büyükle-büyük, cahille-cahil, aydınla-aydın olmayı başarabildiği sürece objektif bir yazar değil midir zaten.

    işte! bu hikaye, yazarın oldukça gelişkin bu özelliğini bana tam anlamıyla yansıttı diyebilirim. bir çocuğun ifadeleri eşliğinde, çocuksu ama asla çocukça değil. 'ben artık büyüdüm' demek ile 'yaşım kocaman oldu' demek arasındaki fark gibi bir fark bu fark.

    bu elbette ki yazarın üslubudur ama ben olsaydım; paragraf aralarındaki duruşma gözlemleri ya da söylemlerini biraz daha belirgin hale getirirdim. zira, nerede başlayıp nerede bittiği tam olarak ifade edilmediğinden, çocuğun düşünceleri ya da anlatımlarına karışıyor ve bir an için de olsa ne denmek istendiğini çözmekte güçlük çekiyorsunuz.

    hikayelerde, beklentinin dışındaki sonlar ve özellikle de acı olanları okuyucuyu çok etkiler. son bölümdeki beklenmedik gelişme bu manada beni çok etkiledi. etkileme derken biraz da irite oldum açıkcası. yani, okuyucu oturmuş, yazdığın hikayeyi güzel güzel okuyor, ne anlatsan dinliyor, üslubunla çekmiş almışsın da adamı hikayenin içine, sen tut son paragrafta öyle bir tokat aşk-et ki adam neye uğradığını şaşırsın, hikayenin geçmişine yönelik bir hafıza kaybı yaşasın ve o andan itibaren sadece o anı hatırlasın.

    sonlarıyla hatırlanan hikayeler, çoğu kez planlanmış bir son üzerinde kurgulanmış olanlardır. oysa, sizi çok etkileyen bir hikayeyi arkadaşınıza tavsiye ederken; onu tanımlayacak spontane bir olay, etkileyici bir son ya da her hangi bir röper noktası bulamıyorsanız bu, yazılan hikayenin kurgulama başarısını gösterir.

    yakın dönem türk edebiyatında, hikaye dalının büyük üstatları; sait faik abasıyanık ve aziz nesin'in hikayelerini bu bağlamda incelediğinizde, hikaye kahramanları vasıtası ile okuyucuya yaşatılan olayların, hikayenin neredeyse tümüne ne denli başarıyla serpiştirildiğini görebilirsiniz.

    edit: yazım hatası düzeltildi.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük