eğer bu dünya 30 sene önce, bugünü doğru tespit edemediyse (teknolojik alanda, bilim alanında), yarın yine edemez. bundan 30 sene öncesinde böyle icatlar olacak laflarına gülündüyse, bugün yine aynı şey olabilir.
geleceğe daha şimdiden karamsar bakan insanlarla dolu bu dünya. hem siyasi açıdan kan ağlayan hem bilim açısından tehlikeli sularda gezinen insan (bilimi silah teknolojisine yönelten. hooop geldik mi yine siyasete) bugün azınlık tanımına girebilecek kadar toplumsal faaliyetlerde bulunmaktadır. mevcut sistemin zararını yok etmek için en az mevcut sistem kadar iyi organize ve güçlü olmak gerekmektedir. güçler dengesi sağlandığında birşeyler kökten değişebilir.
dinsizin hakkında imansız gelir sözü burada uygundur. yalnız bunu biraz değiştirip, kötünün hakkından iyi gelir dersek yanlış olmaz. çünkü eğer benzer ideolojiler çatışması yaşanacak ve sistem çöküp, aynısı yaratılacaksa, devrimin ya da güçler dengesinin değişmesinin bir manası kalmaz.
bahsi edilen sivil toplum kuruluşlarına ben bu noktada karamsar gözle bakıyorum. bugün sosyal medya çılgınlığı, insanların ne kadar iyi bir şekilde kısa zamanda organize olabileceğini gösterdi. bu tür sivil toplum kuruluşları ne yazıkki normal bir vatandaş kadar iyi manipüle edemiyor sosyal medyayı. hoş, iş neticede yine ekonomik güce gelip dayansa da, ondan önce bir kitlesel bilinç oluşması lazım. çünkü birşeyleri değiştirmeye eğilimli bir kitlenin mevcut düzende tepedekilerle ekonomik şartları eşitlemesi neredeyse imkansızdır. ortaya sunulacak çözümler de ütopik olacaktır.
çok daha geniş çerçevede ele alınabilecek bu dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirme sevdası, kısacası karanlık bir dünyanın karanlık geleceğine seslenilmiş çaresiz bir naradır. ve bu çaresizliği mizahla özetleyen bir de karikatür vardır:
not: içerik, bir karikatürden esinlenerek oluşturulmuştur. sabahtan beri eklediğim karikatürlere gelen olumsuz yönde "bir" eleştiriye, entry kodu vermek gibi olmasın: (#14823901), binaen paylaşıyorum. demek ki karikatür deyip geçmeyecekmişiz. öptüm.