saygı(vikipedi): herhangi bir ilişki içinde olunan bir kurum, birey ve benzerine, söz konusu varlık veya oluşumun ilgi ve duygularının farkında tutum sergilemek, buna göre uygun bir davranış tarzını, tutumu benimsemektir.
saygı(tdk): Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtira.
en büyük yanılgıdır. saygının iki farklı kaynaktan tanımını üstte okudunuz. yani bir şeye saygı duyabilmek için önce onun değerini ve üstünlüğünü kabul etmeniz gerekiyor görüldüğü üzre. basit bir örnekle ilerleyelim.
ateizmi benimsemiş bir insanın görüşüne bir müslüman olarak saygı duyman için bu durumun yararlı olduğunu kabul etmen gerekiyor. yani sana göre ateizm toplumsal normlara göre faydalı bir iş olacak. ya da diyeceksin ki ateizm toplum için değerlidir. olmadı ateist görüş diğer görüşlerden üstündürü kabul edeceksin.
kimse kusura bakmasın. ateizm özelinde inanmadığım, benimsemediğim hiçbir şeye saygı duymuyorum. saygı duyan insanların da davar olduğunu düşünüyorum. kafası karışık insanı severim ama her görüşe saygı duyan insan benim gözümde değersizdir. evet.