zaman zaman insanın aklına gelir. dünyada şu zamana kadar gelmiş geçmiş onca acı yaşanmışken tanrı neden bunlara müdahale etmiyor diye. haklıdır da bu soruyu sormakta. benim de hep aklımdadır, bırak geçmişi bugün bile afrikada 10 saniyede bir çocuk hayatını kaybediyor hem de acıların en büyüğünü çeke çeke, açlıktan ölerek. çocuğunun açlıktan ölmesini gören annenin çektiği acıyı düşünebilen yada hayal edebilen var mı? yani günahsız küçücük çocukların bu halde olmalarına kim dayanabilir? insanın çoğu zaman isyan edesi gelir. ancak elden bir şey gelmez. benim temennim odur ki eğer tanrı varsa ki ben olduğuna inanıyorum ya da inanmak istiyorum. o halde bunların da bir açıklaması illa ki vardır. bunu ama malesef şimdi bilmemiz mümkün değil. tıpkı ölümden sonraki hayatla veya hiçlikle ilgili bir şey bilmediğimiz gibi. son olarak çok dinle iç içe olan biri değilim ancak bakara suresinin bir ayeti çok güzeldir. gerçi bu durumu açıklamaya yetmez ama sonuçta bu da birçok bilinmeyen şeyden yalnızca bir tanesi.
--spoiler--
Olur ki hoşlanmadığınız şey sizin iyiliğinizedir ve yine olur ki sevdiğiniz bir şey sizin kötülüğünüzedir. Siz bilmezsiniz Allah bilir.
--spoiler--
ayrıca antitez olarak şunu söyleyebilirim ki, o da tanrı eğer böyle durumlarda müdahale edecek olsaydı o zaman insanın hür iradesinin bir anlamı kalmazdı. yani dünyanın dine göre varoluş amacı söz konusu olmazdı. bana kalırsa da dünyaya müdahil bir tanrı yok. insanlar ne yapıyorlarsa kendi başlarına kendi iradeleriyle yapıyorlar. bunun sonucunda oluşan olumsuz sonuçlar ise tanrıyla değil insanın rezil, açgözlü, birbirini öldürmek konusunda hayvandan bile aşağılık olmasıyla alakalı.
son olarak bu başlık bana yüzüklerin efendisini hatırlattı. theoden'in aragorn'a söylediği sözler aklıma geldi.
--spoiler--
Batıağıl düştüğünde Gondor nerdeydi! Her yanımızı düşman sardığında Gondor nerdeydi!
--spoiler--