12-16. yuzyıllar arasında avrupada gelisen bir mimari akımdır.gunumuze kadar ihtisamını koruyan gorkemli katedralleriyle unludur. kast sisteminin bir urunu olarak ortaya cıkmıstır; din adamları katedralleri, asiller satoları ve burjuvalar da kentin geri kalan kısmını inşa etmişlerdir. o zamanda genelde bir katedralin cevresinde buyuyen sehirlerde bu tarz mimari baskındır ve bu sehirler arasındaki inşaat rekabeti cok gorkemli yapılar meydana getirilmesine yardımcı olmustur. ayrıca gotik cag katedralleri sembolik olarak halkın bagımsızlıgını ve kiliseyle olan işbirligini işaret eder.
gotik cagda inşaat teknikleri daha gelişmiş oldugundan denge saglayacak elemanları cok iyi kullanabilmişler ve duvarları kolonları inceltebilmişlerdir. taş tonozlar ve kemerler oldukca ince ve yuksektir. sivri kemerli capraz tonoz* ve ucan payandalar** bu mimariye ozgu elemanlardır. catı strukturunde kullanılan capraz tonoz sayesinde yuklerin binecegi noktalar kesin olarak belirlenebilmiş ve bu noktalara payandalarla destek yapılarak struktur hafifletilmiş, binanın yuksekligi ve dengesi bu sekilde saglanabilmiştir. gotik mimarinin estetigi de bu hafiflik sayesinde (dolayısıyla capraz tonozlar sayesinde) meydana gelmiştir. taş oymacılıgı ve cam duvarlar da bu estetigi geliştiren elemanlardır. ayrıca ince duvar ve yuksek tavanlar sayesinde iç mekanda mistik bir hava yaratılabilmiştir. pencereler de genişletilip yukseltilince aydınlık bir ortam yaratılmıstır. teknik detayların yanında aslında gotik mimari o cagın temel dusunce sistemi olan skolastik felsefenin urunudur. ayrıca iç mekanda kullanılan resim ve heykeller dini imgelerle doludur. hatta cam boyamaları bile incilden alınan sahneleri betimlemektedir. bunun amacının da cahil halka din bilgisi vermek ya da onları dine baglamak oldugu dusunuluyor.
bu tarzın en unlu yapıları arasında amiens katedrali (amiens-fransa), notre dame katedrali (paris), lincoln katedrali (londra) sayılabilir. amiens katedrali mimarlık tarihcileri tarafından bu yapılar arasında en onemlisi olarak kabul edilir.