mimar sinan

entry129 galeri video1
    42.
  1. "Bu değersiz kul, Sultan Selim Han'ın saltanat bahçesinin devşirmesi olup, Kayseri sancağından oğlan devşirilmesine ilk defa o zaman başlanmıştı. Acemi oğlanlar arasından sağlam karakterlilere uygulanan kurallara bağlı olarak kendi isteğimle dülgerliğe seçildim. Ustamın eli altında, tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak merkez ve çevreyi gözledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek, görgümü artırmak için diyarlar gezmeye istek duydum. Bir zaman padişah hizmetinde Arap ve Acem ülkelerinde gezip tozdum. Her saray kubbesinin tepesinden ve her harabe köşesinden bir şeyler kaparak bilgi, görgümü artırdım. istanbul'a dönerek zamanın ileri gelenlerinin hizmetinde çalıştım ve yeniçeri olarak kapıya çıktım " »

    (Tezkiretü'l Bünyan ve Tezkiretü'l Ebniye)

    Ne kadar inkar edilse de devşirme olduğu kabul edilen, bugün Kayseri'nin Ağırnas Köyünde doğmuş Hristiyan asıllı ailenin oğludur. Mimar değil inşaat Mühendisidir. Mimar Sinan 92 camii, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser vermiştir. Ne olursa olsun döneminin yapı özelliklerinin üstüne çıkmayı başarabilmiş biridir.

    Baba adı Abdulmennan diye geçer. Fakat o dönemde devşirme ile müslüman olanlara ''Allah'ın kulu'' anlamına gelen Abdurrahman, Abdullah, Abdulmennan isimleri verilirdi.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük