karakteri ve zeka seviyesini belirleyen genler otozom kromozomlarda taşınır. Yani bir insanın zekasını belirleyen ve karakterinin genel hatlarını oluşturan genler cinsiyetine bağlı değildir.
Yani yapılan araştırmalara göre kadınlar daha zeki ya da yapılan araştırmalara göre erkekler daha zeki önermeleri tamamen yalan olmakla birlikte çağa bağlı bir subjektiflik de taşımaktadır. 1990-2000 yılları arasında doğan kadınlar tesadüfi bir şekilde zeka seviyesi ortalaması olarak o yıllarda doğan erkeklerden daha üstün olabilir ama bu durumun 10 yıl sonra değişmeyeceğini kimse garanti edemez.
Karaktere gelince yüzyıllar boyunca erkekler evin dışındaki sorunlarla mücadele ettikleri için kadınlardan daha gamsız olmaları gerekmiştir. Çünkü dışardaki sorunlarla ancak bu şekilde baş edebilmişlerdir. Kadınlara evdeki dengeyi sağlamak için daha duygusal olmak düşmüştür. Yüzyıllardır süregelen bu kültür birikimi çağın şartları değişse de kadın ile erkek aynı işleri yapmaya başlasa da doğan her çocuğun bu şekilde yönlendirilmesine neden olmaktadır. Ama yıllar sonra bu durum da değişebilir.
Bu yüzden bu konularda cinsiyete bağlı genelleme yapmak kadar saçma bir şey yoktur.