Sıkça karşılaşılan sorular:
1.Organ bağışladığımda hemen nakil isteniyor mu?
1.Hayır.Kesinlikle beyin ölümü gerçekleşmeden nakil talebiyle karşılaşmıyorsunuz.
2.Belli bir listede adım oluyor mu?
2.Hayır.Ehliyetinizi işaretlediğinizde zaten siz işaretleyip cebinize koyuyorsunuz.Trafik şubesinin bundan haberi olmuyor.Eğer bir standta bağış kartı doldurduysanız burada size bir form doldurtuluyor.bu form da sadece istatistiksel amaçlı olarak doldurtuluyor.Yani hangi il hangi yaş aralığı gibi istatistikler için.
3.Organ bağışladım diye ölüme terkedilirmiyim?
3.Hayır.Zaten organ naklinin olabilmesi için tam teşekküllü bir hastanenin yoğun bakımında makinalara bağlıyken beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir.beyin ölümü gerçekleştikten sonra makinalar sayesinde organlar bir süre daha canlı tutuluyor.Hem unutmayın ki organ bağışının amacı da hayat kurtarmak.Sizin hayatınız feda edilip bir başkasınınkini denemeye gerek bile yoktur.
4.Ya yakınlarım izin vermezse?
4.Üzerinizden çıkan kart sadece vasiyet niteliği taşıdığı için eğer yakınlarınız doktorun organ bağışı teklifine hayır cevabı verirlerse kesinlikle yakınlarınızın dediği olur.Zaten doktorlar da acılı yakınlara sormakta tereddüt ederler o yüzden ilk cevabın üstüne kesinlikle üstelemezler ve kabul ettirmeye çalışmazlar.bu sebepten ötürü organ bağış kartı almanız kadar yakınlarınızı da bu konuda bilgilendirmeniz en azından bağışladığınızı ve ölümünüzden sonra* bu bağışın yapılmasını kesinlikle istediğinizi sözlü olarakta belirtiniz.
5.Benim organlarım işe yarar mı?
5.Bu konuda örnekle rahatça açıklanabilir.70 yaşındaki bir insanın bile korneası bir başkasının hayata gözlerini açmasını sağlayabiliyor.
6.Donör görünüşü ve vücut bütünlüğü bozulurmu?
6.Organ alımı,ameliyathane koşullarında uzman bir hekim ekibi tarafından gerçekleştirilir.vücut bütünlüğü korunur.
2238 SAYILI ORGAN VE DOKU ALINMASI, SAKLANMASI, AŞILANMASI VE NAKLi HAKKINDAKi KANUN; a göre ;
Madde 14 - Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi,teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları,ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü,sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.